≫ 

Gimnazijalci iz Gacka maturirali u majicama "Kosovo je Srbija, nema predaje"

Maturanti gimnazije iz Gacka u stočnoj Hercegovini oduševili su Republiku Srpsku i Srbiju

  • 5

Maturanti gimnazije iz Gacka u Republici Srpskoj oduševili su ne samo svoj grad, već i celu Republiku Srpsku i Srbiju, pošto je generacija 2019/2020 položila maturu u majicama “Kosovo je Srbija – Nema predaje”.

Fotografije maturanata Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ koji su obučeni u majice na kojima se vidi Kosovo i trobojka dele se na društvenim mrežama, a svi korisnici imaju samo reči hvale za ovakav potez maturanata.

- Bravo, omladino. Bravo, deco! - nižu se komentari na fotografiju na kojoj maturanti poziraju nasmejani.

Gačani - doktori nauka

Svaki peti stanovnik Gacka, inače gradića između Trebinja i Nevesinja, uključen je u obrazovni proces, od osnovne škole do fakulteta, a žeđ za znanjem i obrazovanjem stanovnika ovog kraja simbolično potvrđuje i oficijelni grb gatačke opštine, na kojem vidno mesto zauzima otvorena knjiga.

„Još se na dvoru Sandalja Hranića, u gatačkom starom gradu Ključu, negovala pismenost i đaci su bili na ceni.

I surove prilike u ovom delu Hercegovine uslovile su da se veći broj Gačana opredeli za školovanje u traganju za boljim životom.

Mnogi od njih su se školovali i na prestižnim evropskim univerzitetima, od Beograda, Beča, Sorbone i Praga, sve do dalekog Sankt Peteburga, pa je iz Gacka poteklo pedeset univerzitetskih profesora i oko četrdeset doktora nauka ističe Radoica Antunović – zamjenik načelnika opštine Gacko, još 2010. godine.

Gatački srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ je dobar nastavljač te tradicije. Potvrdilo se to na dosadašnjim takmičenjima koje organizuje Republički pedagoški zavod Srpske, na kojima učenici tog centra već dugi niz godina imaju vrlo zapažene nastupe i osvajaju prva mesta na regionalnom i republičkom nivou iz različitih nastavnih predmeta.

Posebna priča i istaknuto mesto pripadaju timu mladih istoričara.

Desetak godina u kontinuitetu su u samom vrhu.

Bravo za grad koji nema ni 6.000 stanovnika, i koji čuva prave vrednosti!

Porodica Tanović, čudo od familije

Kao primer bez presedana i poređenja je porodica Tanović iz koje je 176 osoba steklo visoko obrazovanje od 1941. do 1992. godine. Među njima je 11 doktora nauka i 13 magistara nauke, tri rektora univerziteta. Fenomen je utoliko veći ako je , na primeer , jedna patrijarhalna porodica (Arifage Tanovića) iznedrila 15 visokoobrazovanih članova, među kojima i dva doktora nauka, od kojih je Arif akademik.

Realno je pretpostaviti da su i uzori u porodicama imali snažnog uticaja na identifikaciju mladih članova.

U Gacku se na "sijelima" raspravljalo koje selo ima više doktora i magistara pa je postojao i takmičarski duh u obrazovnoj sferi.

Video: Mesto u kom je Gavrilo Princip umro u mukama: Mračni hodnici Terezina uteruju strah u kosti

(Telegraf.rs / iz teksta “3.1. Obrazovni nivo muslimana (bošnjaka) Gacka; knjiga “Bošnjaci Gacka u prostoru i vremenu” autora Mehmeda Bašića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kom

    8. jun 2020 | 09:40

    Svaka čast, bilo bi lepo da za 10 godina svi budi u Srbiji i da zarađuju lepo i imaju decu, ali...

  • Dragan

    8. jun 2020 | 10:36

    ...gleda vila svog junaka, čisto Gacko od Turaka... Svaka čast!!!

  • Taki

    8. jun 2020 | 10:31

    Samo tako sokolovi nasi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA