Hrvatima dozlogrdilo Orbanovo prisvajanje teritorije: Mađarski ambasador pozvan na razgovor

Mađarski ambasdor u Zagrebu pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova

  • 14
Spomenik u Mađarskoj Foto: Profimedia/AFP

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) reagovalo je na natpis u Budimpešti kojim se svojata hrvatska teritorija, a mađarska ambasada u Zagrebu je saopštila da je on netačno preveden i pogrešno protumačen.

Ipak, mađarskii ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor o Ministarstvo spoljnih poslova o ovoj temi.

Hrvatsko ministarstvo je saopštilo da je preko Ambasade Hrvatske u Budimpešti reagovalo zbog novootkrivene spomen - ploče sa neprimerenim natpisom, a reč je o spomeniku koji je otkrio mađarski premijer povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dve trećine teritorije.

Naziv spomenika je "Mađarske kalvarije", a mediji su tokom vikenda izvestili da je na njemu ploča s natpisom "Rijeka - mađarsko more".

Iz mađarske Ambasade u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje da se radi o netačnom prevodu koji je izazvao pogrešna tumačenja, saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

Pravi prevod, kako navode u mađarskoj ambasadi, trebao bi da glasi "Rijeka - Na more Mađari", a reč je o citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pesnik i političar Lajos Košut da bi podstakao izgradnju železničke pruge i opisao lepote mora i primorja.

U saopštenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dve susedne države koje povezuje viševekovna zajednička istorija, a da je Rijeka grad koji bez dvoumljenja pripada Hrvatskoj i geografski i kao deo teritorije te države, te da se to ne može dovoditi u pitanje.

- Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusedske odnose umesto da jačaju saradnju s pogledom u budućnost - poruka je hrvatskog ministarstva, koju su preneli hrvatski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun-Tunja

    8. jun 2020 | 17:53

    RH nije niti će šutjeti kad netko u šali ili ozbiljno,niti bilo kojem kontekstu svojata teritorij RH,ma tko i kada to bio.Nakon poziva Mađarskog Ambasadora ukoliko se Oraban ne dozove pameti,slijede daljnji koraci.Srbija ako joj to ne smeta, neka šuti i ne poduzima ništa,njena stvar.RH nije šaka pšenice da je svaka ptica iskljuca i nije na prodaju.Nikoga i nikada se ne bojimo jer smo svoji na svome,pa šta košta da košta.

  • Mimi

    8. jun 2020 | 15:29

    Šta je komšije? Boli kad neko hoće tvoje. Zapitajte se kako je onima kojima ste vi uzeli. Da samo realizuju svoje zahteve, bila bih srećna kao i da ste vratili sve nama oteto.

  • Mića

    8. jun 2020 | 18:28

    Ljudi boli me uvo za Hrvate neka im uzmu ko kad i koliko oće,svakako je veštačka.Mene brine što Kosmet i Metohija još nisu do kraja rešeni.Nema Srpske Milicije i Srpske Vojske ovde.Mađari vide bre da smo mekani, pa pokušavaju uzeti i Vojvodinu.Žašta bre Vlada Srbije ćuti, dokle i zašto više bre ćutanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA