≫ 

Balkanski slučaj Džordža Flojda: "I mog jedinca Bobana je policajac ugušio kolenom"

Bobanova majka poručuje da neće odustati od borbe za istinom

  • 3
Tužna, tuga, tužna žena

Majka Marija kaže da neće odustati od istine Foto: Unsplash.com

U Americi se danima nižu masovni protesti podstaknuti brutalnom policijskom intervencijom koja je rezultirala smrću Afroamerikanca Džordža Flojda (46) i to nakon što mu je policajac klečao na vratu gotovo devet minuta, dok je Flojd bio u lisicama i ležao na asfaltu licem prema dole, piše Slobodna Dalmacija.

U Splitu se, pak, zbog slične situacije koja je rezultirala smrću njenog sina jedinca, tada 44-godišnjeg Jerka Bobana, već dve godine Marija Ljubić, 67-godišnja penzionerka iz Splita, bori kako bi pred institucijama dokazala da je i njen sin, kako kaže, ubijen u policijskoj intervenciji.

Nakon njegove smrti istragu je provodio ŽDO Split, ali zaključeno je da nema osnovane sumnje da je u pitanju ubistvo, već da postoje osnove sumnje da je policajac Marin Čagalj iz nehata prouzrokovao Bobanovu smrt, odnosno da se on ugušio zbog policajčevog postupanja. Zato je istragu preuzeo ODO Split.

Bežao s drogom

 

Istraga koju je sproveo ŽDO Split pokazali su da su tog 2. juna 2018. godine policajci Jako Odrljin i Fabijan Ružić postupali prema Bobanu zbog zloupotrebe droge: kad je pao na pod dok je bežao, primenili su "ključ na lakat" kako bi ga vezali lisicama. Ali, kako se on opirao, u pomoć su im došli kolege Marin Čagalj i Ante Juričić.

Prvi je kolenima pritiskao donji deo Bobanovih leđa dok ga je drugi držao za noge, a kad je Boban počeo da zapomaže da se guši, policajac Čagalj nije odmah prestao kolenom da pritiska njegova leđa smatrajući da to ne ugrožava Bobanov život. Ali, ovaj je ubrzo umro.

Splitska policija tada je izvestila da su tog jutra oko 4.40 sati policajci koji su dežurali na blokadnom punktu u Ulici Hrvatske mornarice uočili kako iz pravca Poljuda prema njima ide kombi.

Čim ih je ugledao, na semaforu 20 metara pre punkta, vozač kombija, a naknadno je utvrđeno da se radi o Mihovilu Biuku, 31-godišnjaku iz Splita, iznenada je skrenuo u Zrinsko-frankopansku ulicu i dodao gas. Policajci uskaču u civilno vozilo i kreću za njima.

Vozač kombija skreće u blizini Arheološkog muzeja, u ulicu Table, i dolazi u slepu ulicu kod poslovnice Splitske banke i ulaz na pazarić i više nije imao kuda. Pre nego što se zaustavio, iz kombija naglo istrčava suvozač Boban i počinje da trči prema parkiću.

Usput odbacuje torbicu i dva smotuljka s heroinom, koje su policajci posle pronašli. Za njim je krenuo jedan od policajaca i ubrzo ga sustigao. Boban u tom trenutku viče i preti policajcu držeći u ruci krvav špric, ali ovaj ga savladava tako što mu hvata ruke i na njih stavlja lisice. Zatim ga je, tvrdili su u policiji, polegao na pod kako ovaj ne bi mogao da pruža otpor i beži. Boban je, dok je ležao svezan na podu, počeo da govori da ne može da diše i da mu fali vazduha.

Majka tražila drugu obdukciju

 

- Ubrzo su policijski službenici uočili da muškarac teško diše, odmah su mu skinuli sredstva za vezivanje, okrenuli ga na bok radi pružanja pomoći i pozvana je Hitna pomoć. Policijski službenik je do dolaska lekara pokušao da mu pruži prvu pomoć. Tokom lekarske intervencije na mestu događaja, muškarac je u 5.20 sati preminuo – naveli su tada službeno iz splitske policije.

Po nalogu zamenika županijskog državnog tužioca telo je prevezeno na obdukciju koju je obavila prof. dr. sc. Marija Definis. Utvrdila je da je uzrok smrti mešano trovanje jer je Boban konzumirao kokain, a bio je i povremeni zavisnik o opijatima.

- Za mene je sve krenulo kada mi je sinov poznanik kazao da odmah skinem s interneta sve što je objavljeno o njegovoj smrti, da je to jako bitno za ubuduće. Kad sam to uradila, meni je bilo jasno da je on ugušen. Sledeći dan mi je rečeno da tražim drugu obdukciju. I ta druga obdukcija je označila mesta na leđima gde je skočeno kolenima i gde je držano pod pritiskom dok nije izdahnuo. Prvo što je policija uradila u pokušaju zataškavanja jeste da su zameniku državnog tužioca rekli da je Jerku pozlilo, nisu govorili o primeni sile – govori Bobanova majka.

Telo svog sina poslala je šest dana nakon smrti u Zagreb, u Zavod za sudsku medicinu, gde su patolog dr. Pero Bubalo i toksikolog dr. sc. Marin Nestić zaključili da je uzrok smrti pritisak na grudni koš u kombinaciji s trovanjem kokainom.

- Krvni podlivi mišića stražnje strane trupa su posledica pritiska na tu stranu trupa s posledičnim razvojem asfikcije (na što upućuje nalaz točkastih krvarenja na spojnicama oba oka i na površini srca), a što odgovara teškom narušenju zdravlja. Prvenstveno upućuje na pritisak kolenima neke druge osobe, dok se osoba koja zadobija povrede nalazi u ležećem položaju potrbuške. Smrt kod sada pokojnog Bobana je nasilna, a nastupila je kao posledica pritiska na grudni koš i intoksikacije drogom. Nije moguće zaključiti koliko je vremena trajao pritisak srednjeg intenziteta, koji može da dovede i do smrti zdrave, prosečno jake muške osobe pod uslovom da traje dovoljno dugo – stoji, između ostalog, u nalazu zagrebačke obdukcije.

Na zahtev ŽDO-a, splitski patolog je i dalje ostao pri tvrdnji da je osnovni uzrok smrti trovanje drogama te da su "sva daljnja događanja posledica ove intoksikacije pa bi time i neposredni uzrok smrti mogao biti pritisak na grudni koš mehanizmom ugušenja".

- Boban je bio fizički jak i za zaključiti je da se radilo o dužem pritisku kolenima na grudni koš, koji je nastavljen i nakon što je on govorio da se guši. Do ugušenja ne bi došlo da je policajac prestao da pritiska kad se Boban požalio – navodi se, među ostalim, u dopisu ŽDO-a Split kojim se ODO-u ustupa predmet, uz napomenu da je potrebno saslušati svedoke (stanare okolnih zgrada) i majku žrtve u ODO-u, a ne preko policije jer je osumnjičeni policajac.

- Poenta svega je da policija ne sme i ne može da bude i sudija i egzekutor. Jedino rekonstrukcija može da pokaže istinu o tome što se dogodilo jer će bez nje ovo biti odugovlačeno, i trajaće dok policajci ne odu u penziju. Jerko je tražio od vozača da ga vozi do starog Hajdukova placa i da će on iskočiti putem, ali ovaj ga je odveo ravno u policijsku klopku - tvrdi majka.

- Oni mogu moliti Boga da me lupi srce ili moždani udar jer ja neću odustati od istine! On je ubijen namerno, pre šest godina su mu to rekli u Matošićevoj, da će mu doći glave. Likvidirali su mi jedinca, kakav god on bio, i što su očekivali da ću ja uraditi, ćutati?! – ogorčeno tvrdi Bobanova majka, piše Slobodna Dalmacija.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA