Ko je baka koja prosi i spava po parkovima: Ceo Balkan hteo da pomogne, a u pitanju je prevara

Javili su se brojni građani koji su želeli da joj pomognu, ali je ubrzo otkrivena prava istina

  • 1
Ramiza Zahirović Printskrin: Facebook/Fata Hasic/Bosna i Hercegovina moja domovina

Vest o starici Ramizi Zahirović, koju su u ponedeljak pronašli kako promrzla i gladna spava na pločniku u parku na Ilidži u Sarajevu, uznemirila je brojne građane, a mnogi su želeli da joj pomognu. Međutim, priča je dobila je drugi epilog.

Informaciju o Ramizi na svom Fejsbuk profilu podelila je izvesna Fata Hasić, a fotografije i videozapis pratio je i tekst u kojem je apelovala na pomoć, prenosi portal Crna-hronika.info.

Ubrzo su se javili brojni građani željni da pomognu, ali ispostavilo se da je reč o klasičnoj prevari. Hasić, na svom profilu, napisala je da Ramiza nema dokumenata, pa tako ne može da otvori račun gde bi se uplaćivale donacije, dok je istovremeno na Fejsbuk grupi "Bosna i Hercegovina moja domovina" podelila status sa žiroračunima otvorenim u jednoj banci. Kako se sve vrlo brzo razotkrilo, tako je i Hasić sve uklonila sa svog profila.

Ali ne dovoljno brzo jer je ekipa portala uspela da napravi "skrinšotove" i da ih pošalje policiji na dalje razmatranje. Dok čekaju prve informacije u vezi s Hasić, kao i kako će tretirati ovu očiglednu zloupotrebu starije gospođe, portal je saznao da ni Ramiza, iako se predstavljala da je iz Banjaluke, odakle je otišla jer joj je kuća izgorela, a deca završila u domu, zapravo nije govorila istinu.

Nastanjena je u opštini Novi Grad Sarajevo, živi sa sinom i unukom, i njen slučaj odranije je poznat i policiji i socijalnoj službi Kantona Sarajevo.

- U vezi s predmetnim dopisom, informišemo vas da su policijski službenici Pete PU - PS Ilidža, izvršili provrre navoda u dopisu u vezi sa licem R. Z., tokom čega su konstatovali da ista ima prijavljeno prebivalište na području Opštine Novi Grad Sarajevo. Takođe vas informišemo da su policijski službenici PS Ilidža, dana 07.06.2020.godine, oko 19.40 sati, po prijavi građana intervenisali u ulici Bosanskih gazija, opšina Ilidža, kojom prilikom su izvršili kontrolu lica R. Z. koja im je tom prilikom izjavila da živi na području Opštine Novi Grad Sarajevo, sa sinom i unukom. Prilikom kontrole istoj je ponuđena lekarska pomoć, koju je odbila i uputila se ka adresi stanovanja. Takođe vas informišemo da je na spomenute okolnosti obavljen razgovor sa zaposlenima Službe socijalne zaštite opštine Ilidža, koji su izjavili da su upoznati o navedenom slučaju, te da preduzimaju mere i radnje iz njihove nadležnosti - kazali su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ramiza Zahirović Printskrin: Facebook/Fata Hasic/Bosna i Hercegovina moja domovina

Iz JU Kantonalnog centra za socijalni rad potvrdili su informaciju koju je portal dobio iz MUP-a.

- Služba socijalne zaštite Opštine Novi Grad, u skladu sa svojim nadležnostima, pruža podršku članovima porodice u nastojanju da iznađu optimalno rešenje kako bi je zaštitili - istakli su za Faktor.

Postavlja se pitanje, ukoliko služba radi svoj posao, kako je moguće da Ramiza i dalje ide od kuće, i lažno se predstavlja, kako bi dobila pomoć? Ramizu, početkom ove godine, u Švrakinom Selu, takođe su sreli ljudi. Starica je tada tvrdila da je iz Zenice, te da je u Sarajevo došla vozom kako bi zatražila pomoć. Nakon policijske intervencije, otkriveno je tada da je u pitanju osoba, očigledno narušenog psihološkog stanja, koju su otpratili kući.

Isto su potvrdili i građani koji su o tome pisali na društvenoj mreži Fejsbuk.

O celom slučaju, juče se oglasio i načelnik Opštine Ilidža Senaid Memić.

- Prema navodima Centra za socijalni rad Opštine Ilidža, staricu koja živi sa srodnicima, na kućnu adresu odvela je osoba zaposlena u objektu pred kojim je ležala starica. Bez obzira na to što se radi o osobi čije prebivalište se nalazi na teritoriji Opštine Novi Grad, društvena dužnost, a i obaveza je pružiti joj potrebnu pomoć. Molimo pojedince, koji ovakve vesti plasiraju na društvenim mrežama i u javnom prostoru, bez obzira na to o kome se radilo, da prethodno provere verodostojnost i tačnost takvih informacija, kako bi se izbegla zloupotreba, a poštovala stvarna i mesna nadležnosti institucija, kojima je to u opisu dužnosti. Svima koji su pokušali vršiti pritisak na načelnika Opštine dajemo do znanja da smo spremni pomagati onima koji su u stanju potrebe i kad to nije u nadležnosti opštine - istaknuto je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toliko

    10. jun 2020 | 16:43

    Zbog ovakvih stvarim ne dam nikom ni crvljive banke! Oduvek sam govorila da moja JEDINA pomoc raznim "socijalnim slucajevima" moze da bude da pozovem socijalne sluzbe i policiju da ih pokupe sa ulice. Inace, "stare" stvari redovno nosim u prihvatilista i stvarno mislim da je od mene vise nego dovoljno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA