≫ 

BiH možda zatvori granice sa nekim zemljama u regionu

Građanima koji imaju pasoš BiH od 21. maja omogućen je dolazak iz inostranstva bez do tada obaveznog 14-dnevnog karantina

  • 1
Croatia Hrvatska, hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je danas da nije realno očekivati da će se granice BiH otvoriti prema državama Evropske unije pre kraja juna, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regione i odluku kriznih štabova.

Ipak država će, kaže, pratiti epidemiološku situaciju, jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mera za kontrolu pandemije korona virusa, a tokom otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku privrede te su praćene odluke zemalja susedstva i EU, prenosi Klix.ba.

Podsetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti šta čini i radi EU.

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) zatražio je danas na sednici tog doma odgovor od predsedavajućeg Tegeltije kada nadležni državni organi planiraju otvoriti državnu granicu za građane EU poreklom iz BiH.

- Potrebno je što pre to rešiti i regulisati. U pojedinim državama EU žive brojni građani koji su iz BiH i koji žele posetiti domovinu tokom leta te je potrebno poslati im jasnu poruku kada mogu doći u BiH, ali to nije jasno iz odgovora predsedavajućeg - poručio je.

Ponovio je da nije zadovoljan radom Veća ministara BiH tokom pandemije koja je pogodila brojne zemlje sveta uključujući i BiH.

Podsećamo, građanima koji imaju pasoš BiH od 21. maja omogućen je dolazak iz inostranstva bez do tada obaveznog 14-dnevnog karantina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    11. jun 2020 | 14:34

    Gospodo kad sam u inostranstvu u boljoj situaciji radio sa nasom firmom nisam po godinu dana dolazio kuci je li prece zivote ocuvati ili nekome udovoljiti takva je situacija da sam licno ne zurim u otadzbinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA