• 1

Amer je napustio centar Zenice i napravio mini farmu: Sada živi u vikendici sa 400 životinja

Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje ulepšavaju njegov život već nekoliko godina

  • 1
Amer Beganović, farma, Zenica

Foto: Klix.ba/E. M.

Zeničanin Amer Beganović iz ljubavi prema prirodi odlučio je napustiti centar grada i preseliti se na vikendicu u blizini zeničkog izletišta Smetovi gde napravio mini farmu s 400 životinja.

Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje ulepšavaju njegov život već nekoliko godina od kada je odlučio svoj mir pronaći na vikendici udaljenoj osam kilometara od Zenice u blizini zeničkog izletišta Smetovi, prenosi Klix.ba.

Beganović je kako kaže prvo nabavio psa koji je čuvao vikendicu koju su mu više puta obili, a onda je sve krenulo ka osnivanju mini farme.

- Bilo mi ga je žao samog ovde na vikendici pa sam se odlučio i ja preseliti da budem s njim ovde. Nakon toga nabavio sam i kokoške kako bih imao sveža jaja, a nakon kokoški došle su patke, guske, paunovi, afričke kokoške, ćurke, zečevi, koze, jagnjad, magarci, konji... - govori Beganović za Klix.ba.

Ističe da je odrastao u gradu te da je u ne tako dalekoj prošlosti u više navrata čuo da deca nikada uživo nisu videli kokošku te da se boje životinja koje ne treba da se boje i koje su veoma pitome.

- Danas su deca samo na telefonima. Kokošku su videli u školskim knjigama, na internetu, crtanim filmovima, ali je žalosno da dosta dece nisu videli životinje uživo. Kod mene su sve životinje pitome, othranio sam ih na svojim rukama i odmah su bile u dodiru s ljudima - dodaje on.

Više od 17 vrsti životinja, brojkom više od 400, svakog dana su dostupne zeničkoj javnosti koja tek odnedavno zna za Beganovićevu mini farmu.

Ističe kako je nekada davno u Zenici postojao konjički klub čiji je i sam bio član te da on odavno već ne postoji. Međutim, svi koji dođu imaju priliku i jahati konja ili ponija uz njegovu pomoć.

- Naši sugrađani često da bi jahali konja odlaze u druge gradove, s obzirom na to da Zenica nikada nije imala zoološki vrt da bi videli životinje sugrađani nam ponovo odlaze u druge gradove ili čak i države. Ovo nije toliko bogato, cilj je sve širiti, poboljšati, ali što je najbitnije dostupno je svima na samo osam kilometara od centra grada u netaknutoj prirodi i svežem vazduhu - dodao je.

Njegov dan počinje u 4 sata ujutro s jutarnjom kafom, a zatim i hranjenjem peradi i puštanjem konja na ispašu.

Najveći problem mu predstavlja infrastruktura, a nedavno se obratio i Gradskoj upravi Zenica kako bi mu odobrili određena sredstva za proširenje farme, a preko mu je potrebna i voda za piće koju kako kaže može dovesti sa Smetova.

- Rekli su doći će gradonačelnik i predstavnici Gradske uprave pa videćemo u kojem će ovo smeru ići jer ja sezonski radim u Hrvatskoj. Sve što zaradim uložim u ovu farmu. Cilj nam je napraviti štalu za konje, proširiti sve ovo jer Zenica može imati svoju Pionirsku dolinu i konjički klub. Kupio bih i fijaker koji bi vozao naše građane po Smetovima. Planovi postoje i želimo biti pozitivni - zaključio je Beganović.

(Telegraf.rs/Foto: Klix.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima