• 2

Igor Rudan o jeftinom leku koji smanjuje smrtnost od Kovida-19: "Dobra vest"

Objavljeno je da kortikosteroid Deksometazon može da smanji smrtnost korona virusa

  • 2
Igor Rudan

Printskrin: Youtube/HRT U Svom Filmu

Tokom najgorih pandemijskih dana u Evropi, veliku pažnju javnosti privlačile su kolumne hrvatskog profesora Igora Rudana za Večernji list.

On je bio tu da usmeri, objasni i umiri.

Danas, kada je objavljeno da kortikosteroid Deksometazon može da smanji smrtnost korona virusa, Rudan je pisao i o tome.

Prenosimo njegovu kolumnu za Večernji list u celosti:

- Univerzitet Oksford trenutno predvodi niz kliničkih ispitivanja nazvanih zajedničkim imenom “RECOVERY”, a radi se o istraživanjima delotvornosti mogućih lekova za COVID-19.

RECOVERY je kratica za “Randomised Evaluation of COVID-19 Therapy”. Istražuju se uporedno učinci Lopinavira-Ritonavira, zatim kortikosteroida deksametazona u malim dozama, hidroksiklorokina, azitromicina (Sumamed), tocilizumaba i tzv. konvalescentne plazme (dobijene od ljudi koji su preboleli COVID-19). Istraživanja najvećim delom finansiraju britanska vlada putem National Institute for Health Research i UK Research and Innovation, kao i kroz Medical Research Council, a takođe i privatna firma The Wellcome Trust.

Za sada naučna zajednica još uvek nema uvid u detalje ovog istraživanja, osim da je opažanje zabeleženo na 2,104 pacijenata koji su primili lek i 4,321 kontrolnih pacijenata, što je prilično obećavajući uzorak. Čim se bilo gde pojavi objavljeni naučni rad sa svim detaljima istraživanja, moći ćemo podrobno da analiziramo ovo otkriće.

Treba reći da je do sada samo Remdesivir pokazao uspeh u skraćenju simptoma COVID-19 za nekoliko dana, ali nije imao značajnijeg uticaja na smanjenje rizika umiranja od bolesti. Nijedan drugi lek do danas se nije pokazao delotvornim.

Istraživači iz RECOVERY kliničkih istraživanja tvrde da je deksametazon u dozi od 6 mg dnevno smanjio rizik od umiranja pacijenata na respiratorima s 40% na 28%, a onih koji su zahtevali bolničko lečenje i kiseonik, ali ne i respiratore, s 25% na 20%. Primenjivao se do 10 dana i koštao oko 45 kuna (oko 5 evra). Učinak na blaže stadijume bolesti nije bio značajan.

Deksametazon je lek protiv uplale i istraživao se pre svega jer su se lekari nadali da bi mogao da ublaži učinke tzv. “citokinske oluje”, koja se javlja kod najtežih bolesnika i tada jaka imunološka reakcija može naneti više štete samom organizmu no što mu koristi u obrani od virusa.

Ukoliko se rezultat ovog istraživanja nezavisno potvrdi, biće to prvi lek do danas koji je pokazao učinak na smanjenje rizika od umiranja kod teških slučajeva bolesti COVID-19. Ipak, treba sada pričekati i temeljno proučiti ovo istraživanje kada bude raspoloživo u obliku objavljenog naučnog rada, kako bismo mogli da procenimo da li grupa lečena deksametazonom imala bilo kakvih prednosti u odnosu na kontrolnu grupu kojoj bi se možda mogao pripisati deo opaženog učinka na ishod bolesti.

Takođe, treba pričekati i nezavisne potvrde opaženog učinka iz drugih delova sveta. Potvrdi li se, biće ovo zaista dobra i praktično primjenjiva vest iz sveta biomedicinskih nauka u borbi za smanjenje rizika umiranja od COVID-19. Radi se o vrlo jeftinom leku, koji u siromašnijim zemljama poput Indije košta manje od 6 kuna, pa bi bio široko primjenjiv potvrdi li se njegova delotvornost. Ipak, za sada treba još neko vreme ostati oprezan i pričekati i objavljivanje ovoga rada, kao i nezavisne potvrde rezultata na drugim mestima u svetu, gde će se sada slična istraživanja sasvim sigurno ubrzano provesti - naveo je on.

Video: Proveo 65 dana na respiratoru, porodici četiri puta rečeno da neće preživeti noć

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    Sto vise kretanja I drugih aktivnosti pod uslovom I pridrzavanje mera zastite, nema boljeg leka.

  • Slava

    Sta je tu novo??? Dexamethasone se uvek koristi da se smanje jake upale.. Opet izmisljaju toplu vodu.. :(

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima