• 10

Sud BiH presudio: Srbima po 14 godina robije, građani Mrkonjić Grada je ne prihvataju

- Bvši vojnici Vojske Srpske, Čigoja, Todić i Boškić osuđeni na osnovu unapred spremne izjave svedoka - tvrdi predsednik Boračke organizacije (BO) Mrkonjić Grad Milan Stevanić

  • 10
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija

Foto: Pixabay

Građani Mrkonjić Grada, bivši vojnici Vojske RS ne prihvataju poslednju presudu Suda BiH, a prema kojoj su nekadašnji pripadnici VRS Branko Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić iz Mrkonjić Grada osuđeni na po 14 godina zatvora za navodni zločin nad civilima u Oborcima, kod Donjeg Vakufa, pišu Novosti.

Bivši saborci pomenute trojice, kao i rukovodstvo Mrkonjić Grada poručuje da je ova sramotna presuda doneta na osnovu neutemeljenih svedočenja i svedočenja pod pritiskom. Za presudu kažu da je još jedna u nizu kojom se samo Srbi žele pokazati kao zločinci, tvrdi predsednik Boračke organizacije (BO) Mrkonjić Grad Milan Stevanić.

Stevanić kaže da je boračka organizacija nezadovoljna presudom koja pokazuje da je Sud BiH selektivan i revnosan kada je u pitanju osuđivanje Srba.

- Prema našim saznanjima, Sud je doneo odluku na osnovu svedočenja dva svedoka koja su javno u sudnici izjavili da su im tužioci i inspektori pod pritiskom ponudili sročenu izjavu, koju su oni prihvatili i na osnovu svedočenja jednog navodno preživelog koji je video-linkom prepoznao nekog od tih naših saboraca - kaže Stevanić.

On je dodao da su u BO spremni da u narednom periodu dođu do dokumentacije koja će jasno pokazati da je tu bilo pritiska na svedoke, i da ti svedoci nisu posvedočili da je neko od ove trojice počinio taj zločin.

Predsednik Predsedništva BO Mrkonjić Grad Duško Miletić rekao je da je stav te organizacije da ne brani lica koja su počinila zločin, nego da traži pravdu i da se tačno utvrdi ko je to uradio.

Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad Foto: Wikimedia/Ant83

- Prema našim saznanjima, očito je da ovde nije utvrđeno da su ova tri lica počinila zločin. Presuda nije utemeljena na činjenicama jer je zasnovana na prvobitnim izjavama dvojice svedoka koje su javno na suđenju u Sarajevu opovrgnute od tih lica - naveo je Miletić.

On je napomenuo da se jasno može doći do zaključka da je Sud BiH ekspeditivan samo kada se sudi Srbima.

Predsednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Milenko Milekić kaže da zbog ovakvih presuda Srbi gube poverenje u međunarodne i domaće sudove. On je podsetio da se 1995. u Mrkonjić Gradu desio stravičan zločin i da je samo u masovnoj grobnici u pravoslavnom groblju pronađeno 181 telo zverski ubijenih Srba i da za te zločine još niko nije odgovarao.

Video: Dodik i Republika Srpska nemaju poverenja u Haški tribunal

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sole

    U oktobru 1995 godine u Mrkonjić gradu 4. gardijska brigada iz Splita je ubila 188 zarobljenih srba. Pogađate odgovarao je-niko.

  • Goran

    Mi samo znamo da kukamo kako postoje dupli standardi, kako za nas postoje druga pravila a za njih opet druga. Ne izrucivati ljude nase njihovim sudovima i tacka kao sto oni ne izrucuju svoje ljude nama. Nema pravde u danasnjem svetu, samo interes i dok to ne shvatimo uvek cemo biti na gubitnickoj strani.

  • Невена

    А шта сте и очекивали од правосудних институција које се темеље на пресудама нацистичког Хашког трибунала ? Институција које се налазе у "главном граду" државне заједнице који прославља доказаног фашисту и убицу српског , јеврејског и ромског народа из 2 великог рата? Њихових "прослављених" убица који се фале количином убијених Срба?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima