• 2

"Najneprimećeniji period": Milanović o vremenu dok je Hrvatska predsedavala EU

- Evo živeli smo u takvom vremenu. To je kletva. Virus je manje-više prošao, možda će se vratiti, a ekonomska šteta biće ekstremna - kaže Milanović

  • 2
MILANOVIC HRVATSKA ZEMLJOTRES

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da će za nekoliko dana iza Hrvatske, kako je rekao, svakako biti jedan od najneprimećenijih perioda predsedavanja jedne države Evropskom unijom.

To, kaže, konstatuje sa žaljenjem, jer je siguran da se hrvatska administracija jako dobro pripremila i dala bi svoj maksimum.

- Znam koliko su na tome radili ljudi s kojima se možda politički ne slažem uvek u svemu, ali znam da su za ovo bili spremni i da su ovo videli kao ''time of their lives''. Nažalost, nije se dogodilo - rekao je Milanović na prijemu koji je priredio za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike.

Iza Hrvatske, dodao je Milanović, ostaju i tri meseca neverovatnog perioda, u skladu sa poslovicom "dao Bog da živimo u interesantnim i zanimljivim vremenima".

- Evo živeli smo u takvom vremenu. To je kletva. Virus je manje-više prošao, možda će se vratiti, a ekonomska šteta biće ekstremna. Koliko god da je to loše, nije loše da se događa svima. To je i dobro i loše u isto vreme. Nikoga ne možemo kriviti za to, niko nije kriv - rekao je Milanović.

Podsetio je da se paralelno dogodio zemljotres u Zagrebu što je dodatno traumatizovalo zajednicu.

Istakao je da će u narednom periodu sarađivat sa vladom koja će se formirati nakon izbora, a mandat će dati onom ko dokaže da ima podršku većine zastupnika u Saboru.

Istakao je da EU vidi kao sudbinu Hrvatske i to je, tvrdi, jedini pametan put za tu državu.

U tom smislu je, ističe, svestan ograničenja EU, njenih institucija, potrebu Evropske komisije da buja i raste kao svaka birokratija.

Ocenjujući da su to “nepogode i izazovi” sa kojima se normalno živi, Milanović je rekao da će se od njega možda čuti i argumentovane kritike nekih evropskih politika ili ambicija institucija, ali nikada i kritika kojom bi doveo u pitanje mesto Hrvatske u EU, jer to zaista nema alternativu, preneli su hrvatski mediji.

Pomenuo je i prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, autora knjige "Velike ideje i mali narodi" za koga, kazao je, nije glasao, ali ima dosta razumevanja za neke njegove poteze, posebno kada je govorio da “kada mali narodi kada počnu sanjariti o velikim idejama, postaju još manji narodi, jer dolaze u sukob s drugim još većim idejama”.

Video: Milanović iz Jasenovca: Ovde su se dešavale grozne stvari

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nrana

    Još to nije ništa šta vas tek čeka....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima