• 35

Slovenija pooštrila mere, karantin za putnike iz Srbije i BiH

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama beleži veći dnevni rast obolelih od korona virusa i da su zato stavljene na "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Severna Makedonija

  • 35
Korona virus, korona virus, Slovenija, protest, Ljubljana

Foto: 24ur.si/Miro Majcen

Slovenačka vlada pooštrila je od danas uslove za ulazak putnika iz "trećih" država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije (i sa KiM) i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na kovid-19.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama beleži veći dnevni rast obolelih od korona virusa i da su zato stavljene na "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Severna Makedonija.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s "crvene liste", bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da poseduju imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU, navodi agencija STA.

Od ponoći više ne važe ni prethodno priznati izuzeci po kojima se iz tih zemalja moglo ulaziti bez karantine i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz  Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je, tumačeći današnju odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa korona virusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije.

Za sada se restrikcije unutar Slovenije neće pooštravati, ali, ako se broj dnevnih novih zaraza ne bude smanjivao, moguće je da će vrlo brzo ponovo biti smanjen maksimalan dopušten broj ljudi na javnim mestima sa sadašnjih 500 na 200.

Prema podacima slovenačkih epidemiologa, od 34 nova slučaja u poslednjih desetak dana veći deo je "uvezen" iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Hojs je upozorio da oni koji unesu virus u Sloveniju odgovaraju kazneno ako su policiji prilikom ulaska dali lažne podatke o tome gde su boravili i tako reskirali da prenesu zarazu na druge ljude.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lily

    Tako nam i treba kada se pusta da svako udje u nasu zemlju bez potrvrde o testiranju a posebno sto su otvorene granice sa Bosnom i Makedonijom .

  • Жар

    Видјећете како ће бити одмах после избора,нити ће бити вируса ни каквих провјера, никарантина....

  • zeljko

    zakaj zmajciki to delate?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima