Hrvati vraćali Srbe: Neće pooštravati mere, naši građani mogu da pređu granicu pod ovim uslovima

Informacije potvrdio ministar unutrašnjih poslova susedne zemlje, ujedno načelnik Štaba civilne zaštite RH

  • 5
Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović rekao je za RTL da Štab smatra da u trenutnoj situaciji ne treba posezati za restriktivnijim merama.

- Sve mere zavise od trenutne situacije. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim merama. Naši epidemiolozi su pohvatali sve kontakte zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susednim zemljama... - istakao je i dodao da su postojeće preporuke vrlo precizne: - Kao što govorimo od početka, sve što postižemo je da to činimo zajedno i svi štabovi i medicinska struka.

Na pitanje šta tačno rade na granicama, stezanje mera ili intenziviranje postojećih, ministar je odgovorio da samo pojedini građani ne moraju da dokazuju svrhu dolaska u Hrvatsku.

- Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za ove države nečlanice i naše susede, Srbiju i BiH, uvek je postojala mera dokazivanja određene svrhovitosti. Od kada je ta mera na snazi, oko 70 posto je zahteva bilo odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je poseban razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodloživi. To procenjuje hrvatska policija - kazao je on.

Ministar je potom upitan o kontradiktornosti između spomenute prakse i turista na granicama, te gužve na istima.

- Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumenta kojima se dokazuje neodgodovost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebalo da znači zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mere kako bismo zadržali što veću aktivnost privrede, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju - rekao je za RTL i dodao da ako se svi pridržavaju mera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

Davor Božinović Davor Božinović / Foto: Shutterstock

Božinović je rekao da ne strahuje da bi se epidemiološka situacija u državi mogla pogoršati do te mere da bi se ugrozili izbori, a potom je upitan šta će biti ako se nađe u situaciji da mora u samoizolaciju.

- Ako bih završio u samoizolaciji, pretpostavka je da sam došao u situaciju koju sam mogao izbeći. Ne možete biti nikad 100 posto sigurni. Vi i ja nemamo simptome... Ali, to je takva bolest. No, Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju - odgovorio je ministar, te rekao da je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dobro te da nema nikakve simptome bolesti.

- Bio je negativan na testiranju - dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zox

    20. jun 2020 | 23:09

    I treba da vracaju. Na zvezdinoj proslavi 18000 na jednom mestu! Preko 90 novih danas! Kad neznamo da se cuvamo treba nas bas zatvoriti.

  • Pitanje

    20. jun 2020 | 21:58

    Oni izgleda beleze samo one slucaje koji su bili u susednim zemljama, a one koji su zarazeni a nisu bili van Hrvatske njih ne beleze.

  • Lepo receno

    20. jun 2020 | 21:37

    Pod uslovima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA