≫ 

"To je datum koji je definisao oslobođenje RS": Dodik o godišnjici akcije "Koridor"

On je naglasio da je veoma važno da se Srbi okupljaju u Dugoj Njivi i podsećaju na hrabru odluku o probijanju koridora koju je u uslovima međunarodnih sankcija donelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i Vojske Republike Srpske

  • 2

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Dugoj Njivi kod Modriče da je datum kada je realizovana operacija "Koridor" važan u istoriji srpskog naroda i da se svrstava u najvažnije događaje nacionalnog oslobođenja.

- To je datum koji je definisao nacionalno oslobođenje i državne obrise Republike Srpske. Koridor je integrisao i objedinio zapadni i istočni deo Srpske i nikad nije bio prekinut tokom rata, iako su postojali brojni ataci da se prekine ta žila kucavica koja je povezivala delove Srpske sa Srbijom - izjavio je Dodik prilikom obeležavanja godišnjice te vojne akcije iz 1992. godine.

On je naglasio da je veoma važno da se Srbi okupljaju u Dugoj Njivi i podsećaju na hrabru odluku o probijanju koridora koju je u uslovima međunarodnih sankcija donelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

- Tada je postojala zabrana letova i nemogućnost da se za bebe u Banjaluci dopremi kiseonik koji im je značio život... Čak ni smrt 12 beba nije probudila savest velikih koji odlučuju o tome na nivou UN. Jedina logika je bila da se probije koridor života i integrišu pomenuti prostori - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Kod spomen-obeležja na Dugoj Njivi služen je parastos za poginule srpske borce u proboju Koridora pre 28 godina.

Nakon parastosa položeni su venci na spomen-obeležje za 413 srpskih boraca.

Akcija "Koridor života" počela je nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put između zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na reku Savu na prostoru Broda.

Video: Venci u Savi za žrtve hrvatske akcije Bljesak

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran...

    21. jun 2020 | 16:47

    16-ta krajiska brigada uz pomoc vucijacke brigade su oslobodile taj dio...da bog podari srecu i veselje prezivjelim borcima i njihovim porodicama a onim koji ostavise svoje zivote za otadzbinu nek je laka crna zemlja i hvala im sto pomogose u stvaranju republike srpske...NEKA IM JE VJECNA SLAVA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA