≫ 

Pet nadzornih kamera otkrilo trojku iz Srbije koja je na smrt pretukla 80-godišnjaka u Hrvatskoj

Prizor na mestu brutalnog premlaćivanja bio je stravičan. Krv, razbacane stvari...

  • 1
Ubistva Foto: Sigurnosna kamera

Trojica osumnjičenih za prošlogodišnje teško ubistvo 80-godišnjeg Aleksandra Kurtovića, koji je nasmrt premlaćen u odvojenom objektu kuće na Savskoj cesti 76, "pala" su zbog dokaza sa nadzornih kamera na nekoliko objekata.

Međutim, od trojice optuženih suđenje će u zatvoru dočekati samo trećeoptuženi državljanin Srbije Slavko T., koji je u zatvoru u Remetincu juče “proslavio” 54. rođendan, dok su dvojica njegovih sunarodnika, prvooptuženi Ivan T. (49) i drugooptuženi Slobodan B. (32), obojica iz Sremske Mitrovice, u begu i nedostupni su hrvatskom pravosuđu, piše Jutarnji list.

U međuvremenu su, kako navodi ovaj list, nekoliko puta promenili imena i "pitanje je kada će i hoće li ih uopšte sustići ruka pravde za ono što su učinili nemoćnom 80-godišnjaku".

Udarci u glavu

Njih trojica se terete da su 7. marta pola sata iza ponoći došli kod brata ubijenog i tražili ga da im pozajmi novac, ali kad im je on rekao da novca više nema, odveo ih je do svojeg brata koji stanuje u odvojenom objektu. On je odbio da im da novac, a onda je krenula tortura. Pre toga Slavko T. vratio se do Milana Kurotivća i zadržavao ga kako ne bi otišao da pomogne bratu, a Aleksandra su Ivan T. i Slobodan B. vezali kaišem i konopcima za ruke i noge. Tupim predmetom najmanje su ga deset puta udarili u glavu i ispitivali ga gde je novac. Otišli su bez plena sa Slavkom T. koji je sprečavao Milana da ode da pomogne bratu, koji je od posledica teških batina umro 25. juna prošle godine.

Prizor na mestu brutalnog premlaćivanja bio je stravičan. Krv, razbacane stvari... Policija je krenula u potragu za počiniteljima. Osim bratovog iskaza, zagrebački kriminalisti “poskidali” su sve nadzorne kamere s objekata i javnih površina na Savskoj ulici.

Ubistva Foto: Sigurnosna kamera

I klupko zločina počelo je da se odmotava. Prvo je na snimku koji pokriva Savsku ulicu dan uoči zločina, 6. marta 2019, u 5.14 sati uočen srebrni "nisan" koji se parkira kod kućnog broja 120 i vidi se kako iz njega izlaze tri muškarca.

Nakon toga nadzorna kamera u Mlinaru snima ih kako ulaze u pekaru i potom izlaze. Zatim ih preuzimaju gradske kamere, koje snimaju "nisan" kako odlazi Savskom i u Vukovarskoj skreće desno i tu se polukružno okreće na prvom semaforu i vraća na Savsku, a onda skreće na Gagarinov put. Dok je prolazio Savskom, srebrni "nisan" već ima identitet - kamere su snimile srpske registarske oznake.

Na dan brutalnog ubistva u delu kuće u kojoj je živeo Aleksandar Kurtović, gde su nađeni kaiševi i užad kojim su ga vezali, kamere sa "Teacher’s paba" snimile su trojicu kako dolaze Gagarinovim putem prema Savskoj, a uhvatile su ih u tom trenutku i nadzorne kamere Ministarstva branitelja.

Novi identiteti

Osim CSI dokaza veštačenja, brat premlaćenog Aleksandra, Milan Kurtović, ispričao je da je s bratom Aleksandrom i sestrom Anom živeo u maloj prizemnici na Savskoj. Njihova sestra Ana prodala je ogromne površine zemljišta ruskim preduzetnicima u Crnoj Gori, za šta je svako dobio po 150.000 evra. Sve je, međutim, krenulo po zlu kad je na okretnici tramvaja na Črnomercu upoznao izvesnog Peru koji je tamo prodavao tekstil i počeo da mu posuđuje novac.

Ubistva Foto: Sigurnosna kamera

Međutim, novac mu Pero nije vraćao, nego je vraćanje uslovljavao novim zajmom i tako je Milan upao u “igru” koja je njegovog brata stajala života. Na bankovnim računima Aleksandra Kurtovića, koji je s bratom i sestrom živeo u trošnoj kućici na Savskoj od 52 kvadratna metra, nakon smrti je ostalo oko 180.000 evra i 52.000 kuna. Aleksandar je, nakon što je brutalno premlaćen, pao u komu. Neko vreme je bio u KB Sestre milosrdnice, a potom u bolnici u Ogulinu.

Optužnica protiv trojice muškaraca koji su ga premlatili nedavno je potvrđena, a za prvookrivljenim i trećeokrivljenim Ivanom T. i Slobodanom B. 30. avgusta prošle godine izdati su evropski nalozi za hapšenje. Njih dvojica trenutno s novim identitetima žive u Srbiji.

Odsutnost

Slobodan B. sada se zove Emilio N., a pre se zvao i Slobodan A. i Slobodan J. Ivan T. pre se zvao i Ivan M. i Marko T, a u strahu da ga Austrija, gde je privremeno boravio, ne izruči Hrvatskoj, tu je zemlju napustio 3. jula prošle godine i avionom se vratio u Hrvatsku. Njima dvojici sudiće se u odsutnosti. U Hrvatskoj će se suditi samo Slavku T. koji će se uskoro suočiti s dokazima koji su ga i doveli na optuženičku klupu.

Video: U stanovima Beograđana zaplenjeni kilogrami droge, oružje i municije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA