U regionu sve više obolelih: Korona bukti na Zapadnom Balkanu

Prema zvaničnim podacima nadležnih u Severnoj Makedoniji, u poslednja 24 časa u toj zemlji je testirano 870 osoba, a registrovano je 176 novih slučajeva COVID-19

  • 1
Koronavirus, korona virus, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Broj slučajeva korona virusa u porastu je i u zemljama Zapadnog Balkana. U Srbiji je u proteklih 24 sata registrovano 242 novoobolelih, više od 170 novozaraženih danas je registrovano u Severnoj Makedoniji, dok su u nekim zemljama regiona na snazi dodatne mere u cilju sprečavanja širenja zaraze, izveštavaju regionalni mediji.

Prema zvaničnim podacima nadležnih u Severnoj Makedoniji, u poslednja 24 časa u toj zemlji je testirano 870 osoba, a registrovano je 176 novih slučajeva COVID-19, dok se oporavilo 80 pacijenata, a devet preminulo.

Ukupan broj obolelih od izbijanja epidemije je 6.080, broj oporavljenih pacijenata je 2.315, a preminulo je 286 osoba.

Prema zvaničnim informacijama, u Bosni i Hercegovini korona virusom trenutno je zaraženo 4.069 osoba, a u protekla 24 časa u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 68 bilo pozitivno na korona virus.

Portal Avaz.ba navodi da su u Federaciji do sada testirana 53.232 uzoraka, a korona virus potvrđen kod 1.988 osoba, od čega je 53,5 odsto žena, a 46,5 odsto muškaraca.

Kako izveštava Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS), u Federaciji BiH od juče je na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu.

Rad ugostiteljskih objekata ograničen je do ponoći, a kriznim štabovima u kantonima i opštinama omogućeno je da zabrane održavanje skupova koji bi mogli dovesti do širenje virusa i ugroziti zdravlje ljudi.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor sprovođenja mera donetih radi sprečavanja širenja infekcije. Kantonalnim štabovima ministarstava zdravlja data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mera u skladu sa procenom epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, navodi RTRS.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 829 osoba i zabeleženo je 67 novih slučajeva, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 u toj zemlji danas 435.

Kako su saopštili nadležni, 60 osoba i dalje je na lečenju, a nema pacijenata priključenih na respirator.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno testirano 77.453 ljudi i registrovan 2.691 slučaj zaraze korona virusom, a 107 osoba je preminulo i 2.152 se oporavile.

Kako prenosi portal Index.hr, u Zagrebu, gde se poslednjih dana dnevno beleži između tridesetak i četrdesetak novozaraženih, danas ponovo počinju sa radom izdvojene ordinacije u kojima se obavljaju savetovanje, trijaža i, po potrebi, pregled osoba za koje se sumnja da su oboleli od COVID-19.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 157 slučajeva COVID-19 - u poslednja 24 časa, laboratorije Instituta za javno zdravlje dovršile su analizu 438 uzoraka, od kojih je 12 bilo pozitivno na korona virus, a dva pacijenta obolela od COVID-19 su preminula.

Prema najnovijim zvaničnim informacijama u Sloveniji, broj zaraženih korona virusom u toj zemlji je 1.581, preminulo je 111 osoba, a ukupno je do sada testirano 100.313 osoba.

Kako izveštava portal Slovenske novice.si, vlada Slovenije utvrdila predlog zakona o interventnim merama za pripremu za drugi talas epidemije i poslala ga parlamentu na usvajanje.

Broj zaraženih novim korona virusom u Albaniji je 2.402, od COVID-19 preminulo je 55 osoba, a ukupno je do sada testirano 22.912 osoba.

Prema izveštaju portala exit.al, Albanija je na šestom mestu u Evropi po broju slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika, a ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu izjavila je da ta zemlja ima dovoljno bolničkih kreveta i smeštajnih kapaciteta za one kojima bude potrebna hospitalizacija.

Video: Kisić-Tepavčević objasnila zašto je važno nositi masku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA