Hrvati nisu srećni što moraju da otvore granice ka Srbiji: "Više odatle uvozimo virus nego iz BiH"

Ministar Božinović istakao da je "uvoz virusa iz Srbije nekoliko puta veći nego iz BiH"

  • 13
BATROVCI PUTNICI KORONAVIRUS korona virus carina granica granični prelaz Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Evropska unija će danas, prema potvrdama više izvora, usvojiti listu zemalja čijim državljanima će biti dozvoljen ulazak na teritoriju EU posle 1. jula. Kako su naveli izvori Euronews, na listi je 15 država među kojima je i Srbija, a to automatski znači da će i Hrvatska morati da otvori granice za nas.

Kako su ranije saopštili tamošnji zvaničnici, na "popisu" će biti i BiH, a sudeći po izjavama ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, baš i nisu oduševljeni činjenicom što će morati da otvore granice prema našoj zemlji.

- Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH - rekao je za N1 ministar Davor Božinović.

Kako bi dočarao situaciju, išao je do detalja.

- Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gde bi trebalo da držimo zatvorene granice - rekao je Božinović.

Podsetimo, Hrvatska je 24. juna bila donela odluku da svi koji iz Srbije ulaze u tu zemlju moraju da idu u izolaciju 14 dana.

Isto pravilo važi i za državljane BiH i Severne Makedonije.

- Te osobe će biti dužne da borave u samoizolaciji u sopstvenom domu, odnosno u drugom odgovarajućem prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana. Obaveza samoizolacije se ne primenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz navedene zemlje - navedeno je tada u saopštenju Nacionalnog štaba.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemaja

    30. jun 2020 | 15:15

    Ala ga Hrvati lupaju, pa koji očin ulaze kod nas. Ja živim u pograničnom mestu Šid i HR tablica koliko hoceš, da se ja pitam sa njima bih zatvorio granicu totalno kao i sa CG.

  • Sremac

    30. jun 2020 | 15:32

    Koliko mi testiramo dnevno ljudi, a koliko oni? Cifre sve govore. Nemci neki dan imali samo u fabrici preko 1000, a u nedelju izbori. Koliko iz BOSNE treba da glasa u HR?

  • DARKO 100%

    30. jun 2020 | 15:20

    A nesmeta vam virus kad ostvarujete ekonomsku dobit iz Srbije,koliko milijardi profita se samo isisa iz Srbije,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA