≫ 

Crna Gora izglasala Zakon o istopolnim brakovima

Za usvajanje  Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika

LGBT, Crna Gora Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas je u Skupštini Crne Gore.

Za usvajanje  Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika, javljaju Vijesti.

Iz organizacije LGBTI  forum progres su usvajanje zakona ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

Kako ističu nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona.

U LGBT Forumu Progres i LGBTIQ Socijalnom Centru su istakli da, kao i celokupna zajednica koju okupljaju, pozdravljaju usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan.

- Činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBT osobe u Crnoj Gori. Ovo je nesaglediv pomak napred za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBT zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba - naveli su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA