Velike promene u Hrvatskoj nakon izbora: Nova Vlada za 20 dana, imaće i do 8 ministarstava manje?

Vlada u Hrvatskoj trebalo bi da bude formirana najkasnije za 20 dana

  • 3
Andrej Plenković, izbori, Hrvatska Foto: Tanjug/AP

Andrej Plenković, predsednik HDZ-a i aktuelni premijer Hrvatske, nakon pobede stranke na izborima koja je u nedelju osvojila čak 66 mandata, juče ujutro je osigurao novu većinu s osam saborskih zastupnika manjina i jednim zastupnikom Reformista Radimira Čačića i HNS-a koji vodi Predrag Štromar.

Njihov jedini uslov za podršku Plenkoviću bio je da u toj većini ne budu zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore i “ekstremna desnica”, što, kako piše Jutarnji.hr, odgovara i samom šefu HDZ-a koji je i u svom pobedničkom govoru u izbornoj noći spomenuo kao jednu od glavnih tačaka novog četverogodišnjeg mandata zaštitu ljudskih i manjinskih prava, a Škorini budući zastupnici stalno su govorili protiv SDSS-a i Milorada Pupovca.

Plenković je juče potvrdio da je osigurao 76 potpisa, da je reč o inicijalnom dogovoru sa strankama koje su i dosad sarađivale, a koje moraju da obave i svoje procedure, ali da su potpisi zagarantovani.

- Idemo što pre da formiramo novi saziv Hrvatskog sabora i novu Vladu i da krenemo da radimo u korist naših građana - poručio je Plenković i dodao kako bi nova Vlada vrlo brzo mogla da bude formirana.

Manje ministarstava?

Veruje se da će nova vlada biti sastavljena isključivo od HDZ-ovaca. Kako pišu mediji, trebalo bi da bude i znatno manja nego sadašnja i imaće između 12 i 15 ministarstava jer svi ostali koji će je podržati imaju jedan mandat i ne mogu ništa da uslovljavaju.

U Vladi će, kako saznaje Jutarnji, mesto ministra bez portfelja dobiti i predstavnik manjina koji bi se bavio manjinskim i društvenim pitanjima, za šta je dosad bio zadužen Davor Božinović. Kako navode, nije nužno da će to biti neko iz SDSS-a.

Gordan Jandroković ostaće na poziciji predsednika Sabora, ali više neće biti generalni sekretar HDZ-a, u dogovoru s Plenković. Novi sekretar biće Krunoslav Katičić, sadašnji državni sekretar u Ministarstvu državne imovine. HDZ želi da se on isključivo posveti stranci, što Jandroković često nije stizao zbog posla šefa Sabora.

Hrvatska bi Vladu trebalo da dobije već za dve sedmice, a najkasnije za 20 dana, nakon što predsednik Republike dobije konačne rezultate izbora i poveri mandat za sastavljanje nove Vlade Plenkoviću. To ne znači da će se većina nužno zadržati na 76 ruku.

Kako piše Jutarnji, idućih dana biće još razgovora s pojedinim strankama i pojedincima koji bi davali podršku ovoj većini, ali bez ulaska u koaliciju.

Jedan visokopozicionirani član Predsedništva HDZ-a kaže "kako je ovo najbolja stvar koja se mogla dogoditi Hrvatskoj - stabilna Vlada desnog centra bez ekstrema".

- Ljudi su prepoznali naše politike, posebno centar, onih 11 do 15 posto neodlučnih koji su čekali sučeljavanje Plenkovića i Bernardića i prepoznali ko je lider u krizi. Reč je o biračkom telu koje je u strogom centru, ne ni na desnom, ni na levom spektru i oni donose prevagu. Naše interne ankete jesu pokazivale sličan rezultat, ali i nama je ovo bilo iznenađenje - kaže sugovornik lista. Potvrđuje da će se Vlada složiti s manjincima, Čačićem i HNS-om, a da bi Plenković mogao pozvati i neke druge zastupnike da podrže Vladu.

I Pupovac razgovarao sa Plenkovićem

Šef SDSS-a Milorad Pupovac rekao je juče kako je već razgovarao s Plenkovićem i da su razmenili čestitke.

- Otvorili smo pitanje mogućnosti nastavka saradnje. Obavestio sam ga o sastanku naših stranačkih tela - izjavio je Pupovac i dodao kako bi se Predsedništvo SDSS-a trebalo danas sastati.

Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: ATA images

Na pitanje što ako bude pregovora s Domovinskim pokretom, odgovorio je kako za mandatara treba 76 potpisa te da prema Ustavu onaj ko sa 76 potpisa dođe kod predsednika, dobije poverenje za sastavljanje Vlade.

- To je prvi korak u celom poslu. Što se tiče svega ostalog, razgovaraćemo kada čujemo reakciju naših stranačkih tela - rekao je Pupovac. Na pitanje hoće li imati kakve uslove za Plenkovića, Pupovac je odgovorio da mora postojati dogovor.

- Mora postojati dogovor koje će se politike primenjivati i koji ciljevi ostvarivati. Ali, to nisu uslovi, to je stav zajedničkog posla - rekao je Pupovac.

Video: Slavlje HDZ u Hrvatskoj bez maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    7. jul 2020 | 10:13

    Zamislite hadeze koji hrvatsku vladu slaže sa srpskom manjinom. To se zove demokratska država. Zato je Hrvatska u EU dok neki nisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA