≫ 

Sin namamio, otac kupio devojčicu: Novi detalji istrage o prodaji maloletnice

Nakon određenog vremena i dopisivanja preko Fejsbuka, tada 15-ogodišnja devojčica je krajem 2018. na zahtev osumnjičenog došla iz Mostara u Banjaluku

  • 0
Bosanska federalna policija, Bosna, Sarajevo

Foto: Marko Jovanović

J. S, osumnjičen da je vrbovao i zaključio prisilan brak sa L.S. (15), devojčicu je upoznao preko Fejsbuka i zatražio od nje da iz Mostara dođe u Banjaluku, što je ona i uradila, saznaje Srpskainfo.

– Nakon određenog vremena i dopisivanja preko Fejsbuka, tada 15-ogodišnja devojčica je krajem 2018. na zahtev osumnjičenog došla iz Mostara u Banjaluku kako bi se sastala s Jasminom. Videvši da joj nema ćerke, majka je prijavila njen nestanak, ali niko tome nije pridavao veći značaj – objasnio je izvor iz istrage.

Tada se u čitavu priču uključuje i njegov otac, Lj. S., kome se u kritično vreme sudilo zbog izazivanja saobraćajne nesreće koja je dovela do smrti Dženana Memića u Sarajevu.

Lj. S. je majci devojčice A. S. iz Mostara preko Western Uniona uplatio 2.000 maraka kako bi ona dozvolila brak svoje ćerke sa J. S– objasnio je izvor iz istrage.

Pronađena kako prosi

 

Dodaje kako pomenuti odlazak devojčice iz Mostara za Banjaluku, o kojem nije obavestila majku, objašnjava prijavu o nestanku i navodnoj otmici koju je A. S. podnela policiji u Mostaru. Sve se događalo od kraja 2018. godine, a nakon zaključenja prisilnog braka. Malotna L.S. se u međuvremenu porodila i svoju “platu” zarađivala proseći u Banjaluci.

Slučaj, koji je u međuvremenu kvalifikovan kao trgovina decom, nikada ne bi bio otkriven da nije bilo službenika Centra za socijalni rad u Banjaluci, koji su uspeli da otkriju da je devojčica živela u strahu od svog vanbračnog supruga.

Sedamnaestogodišnja maloletnica s četvoromesečnom bebom pronađena je u februaru ove godine kako prosi na ulici u Banjaluci. U skladu sa zakonom sprovedena je procedura, tokom koje je utvrđeno da je maloletnica iz Mostara. Obavešten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru, koji je odgovorio da je devojka u vanbračnoj zajednici, te da se obavesti njen suprug – objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru u kritično vreme nisu uopšte marile za informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnela majka nesrećne maloletnice, jer da jesu, otkrili bi da je nakon prijave majka devojčice isplaćena sa 2.000 maraka.

Zaplet

 

Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju.

Vanbračni suprug J. S. došao je po svoju maloletnu ženu u pratnji oca Lj.S.. Maloletnica je bila u paničnom strahu prilikom primopredaje, što je prvi primetio socijalni radnik iz Banjaluke, koji je odmah sve prijavio svojim saradnicima. Međutim, ni to nije sprečilo da se devojka preda vanbračnom suprugu s kojim je otišla kući – objasnio je izvor iz istrage.

Nakon informacije da je maloletnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta s vanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je da lično proveri o čemu se radi. Otišli su po maloljetnicu i uvjerili se da u njenom braku nije sve kako bi trebalo da bude.

Bosanska federalna policija, Bosna, Sarajevo

Foto: Marko Jovanović

Majka

 

Maloletnica je prilikom prve izjave dala telefon svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik slučaja, koji će na kraju dovesti do još jedne optužnice za trgovinu decom u Republici Srpskoj.

Kontaktirana je majka u Mostaru i ona je ispričala da već dve godine nema ni traga, ni glasa od njene ćerke, da je devojčica oteta iz porodičnog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih povratnih informacija od policije – objasnio je izvor iz istrage.

Ubrzo su sve službe u Banjaluci dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka maloletnica i beba su bez većih problema izuzete od vanbračnog supruga i odmah smeštene u Sigurnu kuću. Daljom istragom utvrđeno je da je majka maloletnice isplaćena sa 2.000 maraka, kako bi dozvolila prisilan brak svoje ćerke sa J. S. Da li je majka u konkretnom slučaju uopšte imala izbora, dokazivaće se tokom budućeg sudskog postupka.

MUP Republike Srpske podneo je prošle sedmice izveštaj Republičkom javnom tužilaštvu zbog krivičnog dela trgovina decom protiv Lj. S. iz Sarajeva, njegovog sina Jasmina, te Almase S. iz Mostara, majke maloletne devojčice koja je prodana za 2.000 maraka.

Novac je, kako saznaje Srpskainfo, na račun majke isplaćen preko Western Uniona.

Prošlost

 

Osumnjičenji Lj. S, koji je javnosti mnogo poznatiji kao optuženi iz postupka koji se vodio za smrt Sarajlije Dženana Memića i u kojem je oslobođen krivice, u slučaju trgovine decom tereti se da je kupio odnosno na ime dobijanja pristanka za zaključenje prisilnog braka isplatio novčani iznos od 2.000 maraka majci za njenu maloljetnu djevojčicu.

– Osumnjičena A. S., majka devojčice, tereti se da je dala pristanak za zaključenje prisilnog braka i da je prodala svoju ćerku za novčani iznos od 2.000 KM – naveo je izvor iz istrage.

Podsetimo, policija je tokom akcije sprečavanja projačenja na području Banjaluke u martu ove godine privela maloletnu devojku s četvoromesečnom bebom. S obzirom da se radilo o maloletnici, slučaj je nakon dokumentovanja u banjalučkoj policiji prosleđen nadležnom Centru za socijalni rad u Banjaluci koji daljim radom otkriva teško krivično delo.

Ubrzo su privedeni vanbračni suprug i njegov otac.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA