≫ 

Tri države, dva aerodroma, tri medicinska tima: Priča o Irini i Vasiliju, prevremeno rođenim bebama

Dve prevremeno rođene bebe su uspešno prebačene na Institut za neonatologiju u Beogradu

  • 1
Beba, inkubator Foto: Pixabay

Tri države, dva aerodroma, tri medicinske ekipe i dve prevremeno rođene bebe - rezultat su uspešne akcije trebinjskih i podgoričkih lekara, udruženja "Bebe" i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Bebe Irina i Vasilije Krulj iz Trebinja uspešno su prebačene iz Podgorice na Institut za neonatologiju u Beograd, i to zahvaljujući odličnoj koordinaciji Centra za neonatologiju iz Podgorice, Pedijatrijskog odeljenja Bolnice u Trebinju, udruženja "Bebe" i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Načelnik odeljenja za pedijatriju i neonatologiju u trebinjskoj Bolnici primarijus doktor Ljiljana Buha kaže za TrebinjeLive.info da je stručna i godinama Hercegovini naklonjena ekipa neonatologa iz Podgorice na čelu sa lekarom dr Danojlom Dakić uspela da spasi dve prevremeno rođene bebe.

- Bebe su sada u Beogradu gde se jedino u regionu radi tretiranje očiju kod beba da ne bi došlo do slepila, gde se lek daje direktno u oko. U normalnim okolnostima takve bebe se u inkubatoru i u pratnji neonatologa avionom prebace za Beograd. Međutim, sada nema letova na relaciji Podgorica-Beograd pa je jedino rešenje bilo da bebe putuju ambulantnim kolima - priča doktorka Buha.

Ona kaže da bi putovanje ambulantnim vozilom bio previsok rizik za bebe.

- Naša bolnica bi dala transportno vozilo, ali smo smo uvideli da put od 12 časova za dve bebe od po 1.700 grama, u inkubatoru i na kiseoniku, nije najbolje rešenje. Onda sam se setila Helikopterskog servisa Srpske i nastupila je papirološka borba, jer su u pitanju tri države, dva aerodroma, tri medicinske ekipe i dve prevremeno rođene bebe - pojašnjava Buha.

U rešavanje problema uključilo se i udruženje "Bebe", čiji će Irina i Vasilije biti novi članovi.

- Helikopter je stigao u Podgoricu, a zatim ubrzo poleteo i za Beograd. Bebe su uspešno stigle na Institut za neonatologiju - kaže Buha.

Ona naglašava odličnu saradnju sa kolegama u Podgorici, koji su već godinama unazad na sluzi brojnim bebama i njihovim roditeljima iz cele Hercegovine.

- Još jednom se pokazalo da jaka volja i dugogodišnja saradnja mogu da reše sve probleme - kaže Buha.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić kaže da su zadovoljni svaki put kada pomognu da se spasi jedan život, a da su danas posebno srećni jer su dve bebe bez problema prevezene iz Podgorice do Beograda.

Video: Redak snimak bebe vilenjaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA