Naslednik Pupovca potpredsednik vlade Hrvatske: Ko je Boris Milošević?

Miloševićeva ozbiljna politička karijera počela je početkom 2012. godine

  • 8
Boris Milošević, Novi predsednik Srpskog narodnog vijeća Foto: Tanjug

Boris Milošević, prvi čovek Srpskog narodnog vijeća, koji je na toj poziciji nasledio Milorada Pupovca, viđen je za poziciju potpredsednika Vlade Hrvatske.

Iako je u igri za potpredsednicu Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava bila i profesorka Pravnog fakulteta Snježana Vasiljević, ekspert za evropsko pravo, predstavnici nacionalnih manjina na čelu sa SDSS-om odlučili su se ipak za “političko rešenje” - Miloševića.

Milošević je rođen 1974. u Šibeniku, gde je završio osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je u Rijeci, a kasnije na Pravnom fakultetu u Zagrebu upisuje postdiplomske studie iz javnog prava i uprave. Pre ozbiljne političke karijere bio je pripravnik na Opštinskom sudu u Benkovcu, radio je i kao sekretar Opštine Kistanje, a nakon trajnog preseljenja u Zagreb radio je i kao pravni savetnik u Srpskom narodnom vijeću, piše Jutarnji.hr.

Početkom 2012. počinje njegova ozbiljna politička karijera - postaje pomoćnik ministra uprave i šef Uprave za politički sistem i lokalnu (regionalnu) samoupravu. Na izborima 2016. godine izabran je za saborskog zastupnika, i postaje predsednik Kluba zastupnika SDSS-a. U julu 2019. postaje predsednik Srpskog narodnog vijeća - najuticajnijeg društva srpske zajednice u Hrvatskoj, a na tu funkciju dolazi nakon Milorada Pupovca koji je 22 godine vodio SNV.

Zašto je na kraju umesto Vasiljevićeve za budućeg potpredsednika Vlade izabran Milošević, odnosno zašto su se u SDSS-u odlučlili za “političko rešenje”, objasnio je šef stranke Milorad Pupovac.

- Bio je pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsednik Kluba SDSS-a u proteklom sazivu Sabora i opredeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čoveku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i osvojen saborski mandat - rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac Foto: ATA images

Iskusan političar

- Kolega Milošević bio je jedan odmeren, a sada već možemo reći i iskusan političar. U Ministarstvu uprave bio mi je dobar saradnik. Drago mi je što će biti potpredsednik Vlade, iako bih voleo da je potpredsednik naše, a ne HDZ-ove Vlade. Pitanje je koliko će Milošević kao potpredsednik imati autonomije i koliko će se moći da se suprotstavi nekim stvarima koje HDZ bude gurao. Na primer, zanima me kako će glasati ako se na Vladi nađe interpelacija o pokliču “Za dom spremni” - hoće li glasati kao i HDZ, hoće li biti protiv ili će možda otići u WC kada se na Vladi o tome bude izjašnjavalo. Nadam se da u takvim i sličnim slučajevima Milošević neće morati često u WC, da će imati svoj stav koji će javno braniti - kaže Arsen Bauk, ministar uprave u Vladi Zorana Milanovića.

Nakon parlamentarnih izbora 2015. Vladu formiraju HDZ i Most, a za ministarku uprave dolazi osoba bez političkog, ali s velikim stručnim iskustvom u području javne uprave, regionalne i lokalne samouprave, tadašnja direktorka Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović. Milošević je tada "preživeo" smenu vlasti i zadržan je na mestu pomoćnika.

- Miloševića je za pomoćnika ministra izabrao moj prethodnik Arsen Bauk. Kada ministri preuzimaju dužnost, obično već imaju ekipu koju sa sobom dovode na pozicije zamenika, odnosno državnih sekretara i pomoćnika ministra. Ja sam, pak, najbliže saradnike izabrala nakon razgovora sa svim Baukovim pomoćnicima i osobama koje sam zatekla u Ministarstvu uprave. Kada s nekim ozbiljno razgovarate, već nakon nekoliko minuta vidite je li ta osoba stručna, pametna, konstruktivna i ima li volje za ozbiljan rad u resoru. Kolega Boris Milošević pokazao se izvrsnim saradnikom - rekla je Jurlina Alibegović.

Podsetimo, danas bi DIP trebalo da objavi zvanične rezultate izbora u Hrvatskoj, nakon čega će Plenković, prema najavama, predsedniku Zoranu Milanović doneti potpise većine kako bi dobio mandat.

Očekuje se da će iduće sedmice biti sednica novog saziva sabora.

Video: Plenković: Poštujem sve koji su dobili mandate, uključujemo zastupnike manjina u vladu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. jul 2020 | 10:14

    Ako je "Srbin" kao Pupovac onda ne vidim da će se nešto promeniti za Srbe u hrvatskoj.

  • Mao

    16. jul 2020 | 14:00

    Za Srbe u Hrvackoj se nista nece promeniti i dalje ce ih maltretirati i bice gradjani drugog reda

  • vlado martedic

    16. jul 2020 | 11:05

    Mislim da je ovo najbolje rjesenje,covjek je pametan i skolovan i kao Hrvatu drago mi je da je ova novoizabrana vlada prihvatila Srbina na takvoj poziciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA