Hrvati se predstavljaju kao antifašisti, a za 30 godina uništili 3.000 spomenika

Mediji pišu da je uništavanje takvih spomenika izazivalo u hrvatskoj javnosti i veliki broj prigovora, ali ta neslavna delatnost ipak nije minula do dan danas

  • 5
kukasti krst, neonacizam, leksovac Ilustracija, Foto: Jugmedia

U Hrvatskoj je u poslednjih 30 godina srušeno oko 3.000 statua, spomen-ploča i sličnih obeležja posvećenih antifašistima.

Prema pisanju nemačkog Dojče vele-a, trend rušenja spomenika u nekadašnjim kolonijalističkim zemljama privukao je pažnju u Hrvatskoj i zbog jedne naizgled slične domaće prakse, ali dok su u Americi, Velikoj Britaniji po sredi kipovi robolvasnika i istorijskih ličnosti povezanih s trgovinom robljem, u Hrvatskoj se uklanjanje raznih memorijalnih obeležja odnosi primarno na one posvećene - antifašistima.

Kako se navodi, reč je o oko 3.000 statua, spomen-ploča, modernističkih apstraktnih plastika, real-socijalističkih spomenika i drugih sličnih obeležja nasilno uklonjenih ili oštećenih kroz posljednje tri decenije.

DW piše da je uništavanje takvih spomenika izazivalo u hrvatskoj javnosti i veliki broj prigovora, ali ta neslavna delatnost ipak nije minula do dan danas, a najnoviji primer tiče se jednog obeležja u Perušiću čiji stanovnici u velikom broju nisu spremni da se pomire sa namerom lokalnih vlasti da premeste "sporni" spomenik iz gradskog parka na određeno manje vidljivo mesto - takozvanu buduću "aleju spomenika" van samog naselja.

- Radi se o spomen-kosturnici iz 1954. godine u kojoj se nalaze ostaci 52 poginula partizana, a kojoj je 1980. dodano obeležje s imenima 14 od 16 perušićkih dobrovoljaca u Španskom građanskom ratu - rekao je jedan od stanovnika koji se protive odluci gradske vlasti Joso Obućina.

Sanja Horvatinčić sa Instituta za istoriju umetnosti u Zagrebu ističe da se opasnost istorijskog revizionizma i negacionizma koji stoje u pozadini devastacije hiljade spomenika posvećenih antifašistima i žrtvama fašizma, u današnjoj evropskoj zajednici proširila, dok su jedna za drugom izglasavane rezolucije o osudi komunističkih režima, a politički diskurs o totalitarnom nasleđu olako se ugrađivao u kulturne programe EU.

Ona je podsetila da se uklanjanje antifašističkih spomenika uglavnom odvijalo militantno-nasilnim metodama i dekretima lokalnih moćnika, a neretko i samih baštinskih institucija.

- I često uz trgovinu sekundarnim sirovinama poput bronze ili čelika, a sve skupa većinom bez dokumenovanog traga. Štaviše, pojedini spomenici koji su početkom devedesetih minirani, do današnjeg su dana uredno upisani u javni registar kulturne baštine RH - rekla je ona.

Činili užasne zločine u Jasenovcu, a tvrde da su antifašisti

Ministar hrvatskog pravosuđa Dražen Bošnjaković krajem juna se ogradio od onih koji izvrću istorijske činjenice, ispisuju morbidne poruke manjinama i uzvikuju ustaške parole i naglasio da je potrebno afirmisati sve što je bilo dobro i osuditi sve što je loše.

- Tužno je što 2020. godine na političkoj sceni vidimo ljude koji ne razumeju istoriju, pa se zato ograđujem u ime institucija od onih koji pokušavaju istoriju da pokažu na drugačiji način, pokušavaju da je krivotvore, pišu morbidne poruke manjinama i izvukuju pozdrave iz NDH - rekao je ministar Bošnjaković na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska.

On je istakao da je antifašizam u temeljima moderne Hrvatske.

Video: Državni vrh Hrvatske položio venac za žrtve Jasenovca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    16. jul 2020 | 15:23

    To je sramota Evrope i Amerike . Sve znaju sta se desava , a to nije od juce, a cute. Cutanje je znak odobravanja.

  • Trig

    16. jul 2020 | 15:11

    Hrvati antifasisti?Ha,ha,dobre sale nikad dosta.

  • Гаргамел

    16. jul 2020 | 16:25

    Они су део ЕУ а сама Европа је фашистичка то јест састављена од колонијалних сила ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA