≫ 

"Mislio sam da je lutka, onda sam video tragove krvi": Dejan našao mrtvu bebu u kontejneru

Policija u Bijelom Polju istražuje ko je ostavio novorođenu bebu u kontejneru a obdukcija će pokazati da li je beba živa rođena

  • 0
Kontejner, beba Foto-ilustracija: Wikimedia/Zxb/Gallery, pixabay.com

Policija u Bijelom Polju istražuje ko je ostavio novorođenu bebu u kontejneru a obdukcija će pokazati da li je beba živa rođena i, ako jeste, koliko je vremena bila živa, kazao je za „Dan“ viši državni tužilac Vladan Đalović.

Policija je kontaktirala sa svim domovima zdravlja i bolnicama kako bi identifikovala majku ženskog novorođenčeta čiji je beživotno telo 17. jula pronađeno u jednom kontejneruu Bijelom Polju, saznaje „Dan“.

Uzet je uzorak DNK, preko kojeg će istraga takođe pokušati da utvrdi ko je mrtvo novorođenče ostavio u kontejneru.

Tužilac u bjelopoljskom Višem tužilaštvu Vladan Đalović kazao je za „Dan“ da je formiran predmet povodom ovog slučaja.

- Nakon što su radnici Komunalnog preduzeća pronašli mrtvu bebu, uputili smo telo u Klinički centar Crne Gore na obdukciju. Obdukcija će pokazati šta dalje treba da preduzmemo u ovom slučaju. Ona će pokazati način smrti i da li je beba živa rođena i, koliko je vremena bila živa. To su uobičajeni standardi kad su u pitanju ovakvi slučajevi - rekao je Đalović.

Radnik čistoće ugledao krv, usledio šok

Radnici JP Komunalno „Lim“ Dejan Rovčanin, Perko Kovačević i Jovan Rakočević prekjuče, oko 16.45 sati pronašli su mrtvo žensko novorođenče u kontejneru u Ulici 3. januar.

- Mislio sam da je lutka, a onda sam video tragove krvi i posteljicu i pupak pored gole bebe. Tu je bio i jedan deo odeće. Bio sam šokiran onim što sam video - rekao je Rovčanin.

Odmah je stigla ekipa Centra bezbednosti i uz pomoć krim tehničara uzeti su tragovi sa lica mesta, a telo novorođenčeta je po zahtevu Višeg tužilaštva upućeno na obdukciju.

Prema nezvaničnim informacijama, beba je živa rođena i navodno je kasnije ugušena. Da li je to bilo tako pokazaće obdukcija i istraga. Uzeti su i video-snimci sa kamera koje se nalaze u blizini, a izjave su dali i neki od stanara obližnje zgrade.

Početkom aprila ove godine, u Zeti je pronađeno beživotno telo novorođenčeta. Policija je slučaj otkrila 5. aprila zahvaljujući osoblju Kliničkog centra Crne Gore, koje ih je obavestilo da je lekarsku pomoć zatražila ženska osoba koja je tada bila životno ugrožena usled porođaja van bolnice.

Od 1990. do 1. aprila 2019. godine, crnogorska policija evidentirala je 35 ubistava novorođenčadi.

Nerešeno deset ubistava novorođenčadi

Podgorička policija je u periodu od 1990. do 1. aprila 2019. godine u radu imala čak 13 slučajeva ubistava novorođenčadi.

Navedena krivična dela pravno su kvalifikovana kao čedomorstvo, a ima i onih koja su kvalifikovana kao ubistvo deteta pri porođaju.

Iz pomenutog perioda, deset slučajeva oduzimanja života novorođenim bebama ostalo je nerešeno do danas, dok se 25 smatra rešenim.

U navedenom periodu, na teritoriji Kolašina, Danilovgrada, Ulcinja, Tivta, Pljevalja, Žabljaka, Bijelog Polja, Mojkovca, Rožaja i Plava nieu evidentirana izvršena teška krivična dela koja kao krajnji ishod imaju lišavanje života novorođenčadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA