≫ 

Odbio poziv: Milanović ne dolazi na konstitutivnu sednicu Sabora?

Ukoliko se ne pojavi, Milanović će biti prvi predsednik u istoriji koji nije došao na sednicu

  • 1
Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Hrvatski predsednik Zoran Milanović neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Sabora u sredu, čime će postati prvi predsednik u istoriji koji neće doći na konstitutivnu sednicu hrvatskog parlamenta, piše Jutarnji list.

To je listu rečeno u kabinetu Milanovića, uz obrazloženje da je donošenjem Odluke o sazivanju prve sednice Hrvatskoga sabora, Milanović ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu.

Zbog epidemijskih okolnosti na konstitutivnu sednicu bili su pozvani samo predsednik Hrvatske, predsednik Vlade Andrej Plenković, predsednik Vrhovnog suda Ðuro Seša, koji je ujedno i predsednik Državne izborne komisije, kao i predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Bivša direktorka Državnog protokola i šefica protokola predsednika Hrvatske, Milada Privora izjavila je da je tačno da su svi dosadašnji predsednici prisustvovali konstitutivmnoj sednici Sabora i da je ovaj potez predsednika svakako neuobičajen.

- To je jedan svečan, ceremonijalni čin gde je uobičajeno prisustvo predsednika Republike. On dosta tih ceremonijalnih stvari neće praktikovati, nema propisa da treba da bude prisutan, to je stvar volje, ali svakako da je to neuobičajeno. Biće takvih neuobičajenih poteza još - zaključila je Privora.

Konstitutivna sednica novog saziva Sabora biće održana u sredu u 10 sati, a poslanici će morati da nose zaštitne maske i dezinfikuju ruke.

U glavnom delu dvorane zbog poštovanja distance u saborskim klupama sedeće 89 poslanika, 54 će ih biti na galeriji, a osmoro u manjoj dvorani odmah do glavne, koja će biti otvorena kako mogla da se prati sednica.

U četvrtak u 10 biće održana sednica na kojoj će biti predstavljen program nove vlade i ministri.

Video: Slavlje HDZ u Hrvatskoj bez maski

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA