≫ 

Roditelji iz Republike Srpske traže 255 evra od države mesečno ako opet bude nastave na daljinu

Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom detetu ili da plati stručno lice

  • 10
dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

Grupa roditelja pokrenula je peticiju da ukoliko se u septembru nastava bude odvijala na daljinu Vlada RS snosi troškove učenja đaka na taj način da se roditelju po detetu isplaćuje mesečna naknada od 500 KM (255 evra).

Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom detetu ili da plati stručno lice.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe za "Nezavisne" da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

- Verujem da sve nas koji imamo decu školskog uzrasta već muči pitanje šta će se desiti ove školske godine. Da li će deca pratiti nastavu iz školskih klupa ili preko TV ekrana? Mnogo nas je koji se bojimo te neizvesnosti i onoga što dolazi - ističe Jovičićeva.

Prema njenim rečima, kako se ne bi ponovila situacija s kraja prošle školske godine grupa roditelja odlučila je da pokuša da nešto promeni.

- Prvo smo krenuli s onlajn peticijom čisto da ispitamo javno mnjenje o tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvete i kulture RS i nakon toga s našim zahtevima i prema Vladi RS - kazala je Jovičićeva.

Kako kaže, ne misle da će nadležni da se obraduje toj ideji i da je prihvate.

- Međutim, nadamo se i verujemo da će, kada zapretimo nekome 'po džepu', početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni - pojasnila je Jovičićeva i dodala da smatraju da onlajn obrazovanje nije rešenje, posebno za osnovce.

- Neki od nedostataka su i to što deca do sedmog razreda nisu informatički opismenjena, do četvrtog razreda nisu savladali latinicu, deca samostalno ne mogu da prate nastavu i obavljaju zadatke i mnogo je drugih problema - zaključila je Jovičićeva.

Nemački jezik danas otvara sva vrata Foto: Shutterstock

Nakon što je pokrenuta, onlajn peticija na društvenim mrežama privukala je mnogobrojne zabrinute roditelje, koji su se uključili u raspravu šta ukoliko bi se nastava odvijala na daljinu.

Jedna majka napisala je da su višečlane porodice veoma teško prošle kroz onlajn nastavu na kraju školske godine.

- Neki ne mogu priuštiti za svako dete po sobu, prostor za slušanje nastave, kao i tišinu i mir dok se vršila provera znanja - napisala je ona. Dodala je da od septembra ima tri školarca, od prvog pa do šestog razreda, plus dvogodišnjaka.

- Da li neko ima ideju kako biti majka i učiteljica u ovoj situaciji - pita se ona.

Zahtevi ukoliko dođe do onlajn nastave

- da se svakom učeniku obezbedi potrebna tehnička oprema

- da se omoguće odlasci na konsultacije

- da aplikacije budu jednostavne za korišćenje

- način nastave i slanje zadatka da budu objedinjeni na jednom portalu

- da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike

- novčana naknada po svakom detetu u iznosu od 500 KM.

Video: Korona virus zatvorio škole u Šangaju: Ovako izgledaju onlajn časovi u Kini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    20. jul 2020 | 12:44

    Ovi su šampioni u drskosti, pa nije država kriva za pandemiju već isti ti gradjani koji se mole da se pridržavaju uputstava da se ne bi zarazili i da bi moglo sve da funkcioniše, zamena teza.

  • Lida

    20. jul 2020 | 12:10

    BRAVO ZA RODITELJE!

  • Mina

    20. jul 2020 | 11:59

    Apsolutno su u pravu! Roditelji imaju svoje obaveze i pravo na odmor kod kuće! Žene su i posle radnog vremena i kuvarice i spremačice i ono malo slobodnog vremena da se odmore treba da posvete učenju svog deteta. I stariji se moraju podučavati i kontrolisati, a kamoli mlađi! Obezbediti neplaćeno odsustvo sa 100% plate za jednog roditelja ako porodica ima školske dece! Za samohrane roditelje plaćenu pomoć za čuvanje i podučavanje dece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA