≫ 

Samo na Balkanu: Andrija umro još u doba Tita, ostavinska trajala 47 godina, pomrli i naslednici

Jednostavan proces prerastao u sagu dugu 47 godina

  • 1
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Opštinski sud u Dubrovniku 47 godina je vodio ostavinsku raspravu o imovini koja je ostala iza Andrije Stipinovića koji je živeo u tom gradu. Davne 1973. godine, dakle dok je Hrvatska još bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, dubrovački Opštinski sud pokrenuo je ostavinsku raspravu koja je okončana tek u februaru ove godine, piše Jutarnji.

Ustavni sud je ovih dana objavio odluku kojom je živim naslednicima Andrije Stipinovića, kojih je devetoro, dodelio ukupno 160.032 kune (oko 2.500.000 dinara) naknade zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Troje naslednika dobilo je po 25.600 kuna, dvoje po 19.900 kuna troje po 13.666 kuna, a jedan 16.100 kuna.

Navedene naknade su među najvećima koje se u Hrvatskoj dodeljuju za povredu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Ali i trajanje ostavinskog postupka na najjužnijem hrvatskom sudu bilo je rekordno dugo ima li se u vidu da je ostavinski postupak pokrenut još u vreme dok je na čelu bivše države bio Josip Broz Tito.

Odugovlačili bez razloga

Ustavni je sud u svojoj odluci konstatovao da taj maratonski ostavinski postupak nije bio činjenično složen te da naslednici svojim ponašanjem nisu doprineli njegovom odugovlačenju.

Ostavinski postupak, naime, nije prekidan zbog parnica koje tokom ostavinskih postupaka naslednici neretko pokreću jedni protiv drugih sporeći se oko nasledstva, dakle za njegovo blagovremeno okončanje nije bilo ozbiljnih prepreka.

Neki naslednici umrli

Otežavajuća okolnost koja je usporila postupak po mišljenju Ustavnog suda mogla biti ta što se imovina koja je bila predmet ostavinskog postupka nalazi van područja nadležnosti Opštinskog suda u Dubrovniku.

Imovina se, naime, nalazi u Stobreču, malom mestu kraj Splita, dakle području Splitsko-dalmatinske županije. Zbog dugotrajnosti postupka deo prvih naslednika je preminuo pa je sud morao da utvrđuje naslednike naslednika. Ali i to, prema mišljenju Ustavnog suda, nije razlog da postupak traje gotovo pola veka.

Splitski advokat Nikola Jurić, koji je u ime Stipinovićevih naslednika u januaru 2019. podigao ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, kazao je da je ova ostavinska rasprava starija od njega - pokrenuta je sedam godina pre njegovog rođenja. Na pitanje kolika je ostavina za čiji je prenos na naslednike dubrovačkom sudu trebalo gotovo pola veka, advokat odgovora da i nije naročito velika.

Reč je, tvrdi, o manjoj kamenoj kući u Stobreču koja se od starosti urušava, i nekoliko parcela zemlje.

Stipinovićevi naslednici su, nastojeći da nateraju dubrovački Opštinski sud da okonča njihov ostavinski postupak, u zadnjih 11 godina u više navrata Županijskom sudu podnosili zahteve za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Županijski sud je prvi takav zahtev prihvatio u julu 2009. i naložio Opštinskom sudu u Dubrovniku da postupak završi najdalje za šest meseci. Do početka 2018. bilo je nekoliko rešenja županijskih sudova kojima se dubrovačkom Opštinskom sudu nalagalo da u roku od šest meseci ili godinu dana okonča postupak, ali ga je taj sud uvek iznova i iznova probijao.

Vrhovni sud odbio

Nasledniku koji bi pokrenuo i dobio spor za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, Županijski sud dodeljivao bi simboličnu naknadu od 1000 kuna.

Na zadnju takvu odluku Županijskog suda naslednici su se žalili Vrhovnom sudu. Vrhovni je sud je, međutim, odbio da poveća iznos odštete naloživši dubrovačkom Opštinskom sudu da najduže za godinu dana okonča ostavinski spor.

Tek tada su naslednici podneli ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, dobili su pravičnije naknade u rasponu od 13.666 do 25.600 kuna, a početkom ove godine Opštinski sud u Dubrovniku napokon je okončao postupak nasleđivanja. Odštete Stipinovićevim naslednicima platiće poreski obveznici.

Video: Malčanski berberin sproveden na zadnji ulaz: Danas počinje suđenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    22. jul 2020 | 11:50

    Moj ujak je sa bivšom suprugom u imovinskom sporu od 2004te god... Ni danas nije ništa bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA