• 10
 ≫ 

Crnogorski pasoš možete dobiti ako kupite apartman, ali ima jedna "caka", naravno

 ≫ 

Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumeva izgradnju hotela/mešovitog kompleksa

  • 10
Tivat

Okolina Tivta / foto: pixabay.com

Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mešovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti pasoš Crne Gore na osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva!

To je potvrđeno Vijestima u Agenciji za promociju investicija (MIA) koja je dostavila podatak da se na listi razvojnih projekata u oblasti turizma trenutno nalazi sedam hotela za čiju izgradnju je Vlada dala zeleno svetlo. Od toga su četiri po principu kondo poslovanja, a tri po modelu mešovitog.

Po kondo principu poslovanja gradiće se četiri hotela u Kolašinu i to "Kolašin Resort & Spa", "Breza", "Bjelasica 1450 Kolašin" i "K16", a po mešovitom modelu poslovanja gradiće se "Boka Place" u Tivtu, "Kraljičina plaža" u Miločeru i "Durmitor Hotel and Villas" na Žabljaku.

Tivat, crna gora

Foto: Shutterstock

- Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumeva izgradnju hotela/mešovitog kompleksa, a samim tim i izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja. Podnosilac zahteva za prijem u državljanstvo individualno donosi odluku u koji od projekata s liste razvojnih projekata u turizmu će uložiti svoj novac - rečeno je zvanično iz MIA.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mešovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju ih staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 meseci godišnje, a u mešovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Kompanija "Adriatic Marinas" iz Tivta već je ponudila tržištu nekretnine iz kompleksa "Boka Place", novog dela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine.

Prema odluci Vlade, do crnogorskog pasoša se može doći kroz ulaganja u projekte turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede. Do sada nije prijavljen nijedan projekat za ulaganje u prerađivačku i poljoprivrednu industriju.

Do 2.000 crnogorskih pasoša

 

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

Crna Gora, pasos

Foto: Wikipedia

Iz MIA su objasnili da, prema odluci o sticanju ekonomskog državljanstva (član 11), razvojnim projektom u turizmu se podrazumeva izgradnja hotela/mešovitog kompleksa u primorskom regionu i Podgorici s minimum pet zvezdica, najmanje 60 smeštajnih jedinica, minimalna investicija 15 miliona evra i minimum 80 novozaposlenih.

- Za severni i centralni region (izuzev Podgorice) s minimum četiri zvezdice, najmanje 35 smeštajnih jedinica, minimalna investicija 5 miliona i minimum 25 novozaposlenih - podsetili su u MIA.

Uslovi za apliciranje

 

Aplikant može steći državljanstvo ako je na escrow račun položio 100.000 evra za razvoj manje razvijenih opština, za namenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u severnom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice...

Crna gora, Perast

Perast / Foto: Pixabay

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o poreklu novca namenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s Vladinom odlukom.

Država prihodovala 3 miliona evra

 

Država je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona evra. U budžetu, u ovoj godini je bilo projektovano 15 miliona od prodaje pasoša, a ta budžetska stavka je nula nakon rebalansa.

Crna Gora nikad praznija

Dobre vode / Foto: Shutterstock

Iz Agencije nisu mogli da kažu za koju investiciju je dodeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva.

- Izdavanje rešenja za prijem kao i izdavanje pasoša po prijemu u državljanstvo, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore - odgovorili su u MIA.

Imena tajna

 

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna. Taj resor se nedavno u odgovoru na pitanje Vijesti ko je dobio pasoš, pozvao na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati podatke.

Prvi pasoš je dobio državljanin Rusije, što je zvanično potvrđeno u kompaniji "Henley & Partners", koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu.

Zamenik premijera Milutin Simović u parlamentu je u sredu kazao da ne može saopštiti imena, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To je obećavano kada je predstavljan projekat.

- U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz proverenu kredibilnost, poreklo njihovog novca za ulaganje, s potvrdom da nisu umešani u aktivnosti u vezi sa terorizmom - tvrdi Simović.

Video: Spektakularan spot koji na najbolji mogući način predstavlja CG kao covid-free destinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok