Podignuta optužnica protiv šestorice mladića zbog groznog transparenta o srpskim ženama i deci

Državno tužilaštvo je u optužnici predložilo da se protiv šestorice okrivljenih produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela

  • 10
stadion maksimir Foto: MN Press

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je u optužnicu protiv šestorice mladića koji su u junu otkrili transparent kojim vređaju i pozivaju na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom.

Optužnica podignuta pred zagrebačkom Opštinskim krivičnim sudom tereti 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka, saopštilo je Državno tužilaštvo(DORH).

- Okrivljeni se terete da su se 11. juna oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu podstiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH, pri čemu je stilizovao slovo 'U' u poslednjoj reči - stoji u saopštenju DORH-a.

Tužilaštvo je dodalo da su šestorica okrivljenih, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivisani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nameri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje razvili transparent koji je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno uzvikivali reči koje pozivaju na nasilje i mržnju, nadodao je DORH.

Državno tužilaštvo je u optužnici predložilo da se protiv šestorice okrivljenih produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, a koji im je ranije bio određen rešenjem sudije istrage.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, reč je o nekoliko Dinamovih navijača koji su u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvesili natpis "J***t ćemo srpske žene i decu", uz slovo "U".

Fotografiju tog čina je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno veće, a premijer Andrej Plenković istoga ga je dana osudio.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA