Ministar BiH preminuo od korone: Lekari su juče uspeli da ga stabilizuju, usledilo naglo pogoršanje

* Ministar Bukvarević primljen u bolnicu 22. jula * Nakon nekoliko dana je prikačen na respirator * Nakon stabilizacije stanja, došlo do naglog pogoršanja i nažalost smrti

  • 4
Salko Bukvarević Printskrin: N1

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBIH, preminuo je od posledica korona virusa, javlja Faktor.

Bukvarević je 22. jula primljen u bolnicu u Sarajevu kao težak bolesnik. Nakon nekoliko dana, prikopčan je na respirator u izuzetno teškom stanju. Poslednja 24 sata bio je u stabilnom stanju, da bi ponovo nastupilo izuzetno pogoršanje.

Kako su mediji ranije objavili, Bukvarević na početku nije imao teške simptome. U početku je samo kašljao i imao blagu temperaturu, nakon čega je došlo do naglog pogoršanja stanja, zbog čega je i hospitalizovan.

Salko Bukvarević je rođen 1967. godine u Gornjem Hrasnu, opština Kalesija. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio je u Tuzli.

Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik - profesionalni zastupnik u Skupštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odseka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima "Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH" i "Praćenje pomeranja i deformacija terena u gradu Tuzli", te drugim.

Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Video: Sa kakvim stanjem pacijenti zahtevaju respirator i do kakvih komplikacija može doći

Oženjen, otac dvoje dece.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA