Hrvatski fotograf zaronio u Jadran, a na dnu ga sačekale školjke: Nijedna nije bila živa

Plemenita periska je endemska i najveća školjka Mediterana, te može da naraste do 120 cm u visinu

  • 0

Nažalost slika mrtvih periski (vrsta školjki) sve je češća širom Jadrana. Vrsta koja bi se mogla uskoro smatrati i izumrlom zbog od opasnog parazita, kako u Hravatskoj, tako i u Mediteranu još uvek opstaje u retkim enklavama, no kako kađe šibenski fotograf Boris Stanić, taj slučaj nije i ispred naselja Brodarica, gde je zaronio pre nekoliko dana.

Ima ih jako puno ali živu nisam video – kaže Boris Stanić za Morski.hr, a napravio je i nekoliko fotografija te video koji potvrđuje njegovo svedočanstvo.

Plemenita periska je endemska i najveća školjka Mediterana, te može da naraste do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja, a mnogi je poznaju je pod različitim imenima: lostura, loščura, palastura.

Godine 2016. zabeležen je prvi masivan pomor jedinki plemenite periske u Mediteranu na istočnoj obali Španije te se od tad širi celim Mediteranom. Za tu pojavu “glavni krivci” su novoopisana vrsta Haplosporidium pinnae te bakterija iz roda Mycobacterium. U maju 2019. godine Društvo istraživača mora – 20000 milja iz Zadra zabeležilo je prvi pomor na Jadranu, kod dubrovačkih Elafita.

U međuvremenu je objavljen i prvi naučni rad o pomoru plemenite periske u Hrvatskoj, a Ministarstvo zaštite okoline i energetike u akciji “Jeste li ih videli?” poziva građane da dojave viđenje preostalih živih primeraka plemenite periske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA