Hrvatski ministar odbrane kaže da ga ne zabrinjava naoružavanje Srbije: "Mi smo NATO zemlja"

Novi hrvatski ministar odbrane komentarisao je činjenicu da je Srbija u protekle tri godine stekla znatnu vojnu prednost u odnosu na Hrvatsku

Mario Banožić

Printskrin: Youtube/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Mario Banožić, novi ministar odbrane Republike Hrvatske najavio je modernizaciju hrvatske vojske i istakao da Hrvatsku ne treba da zabrinjava "naoružavanje Srbije, jer je Hrvatska NATO zemlja".

Banožić je u intrevjuu za Večernji.hr istakao da je njegova uloga da osigura da dalje razvija sistem i jača hrvatsku vojsku.

- To se pre svega odnosi na nastavak jačanja Hrvatske vojske, na osiguranje nastavka započetih procesa opremanja i modernizacije, na nastavak ulaganja u ljude koji su ključni u svakoj organizaciji. Smatram da je važan svaki vojnik, dočasnik, časnik, državni službenik i mi smo tu da im osiguramo najbolje moguće uslove za život i rad. To se ulaganje uvek isplati, ono je recipročno jer samo sa zadovoljnim i dobro opremljenim vojnikom organizacija može biti uspešna i može da nanpreduje - rekao je Banožić.

On je rekao da je po preuzimanju dužnosti imao sastanak sa predsednikom Milanovićem, sa kojim očekuje profesionalnu saradnju.

- Očekujem pre svega profesionalnu saradnju u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o obrani. Pitanje obrane i sigurnosti nadstranačko je pitanje i smatram kako Hrvatska vojska ne sme da bude tema političkih prepucavanja. Zato pre svega, i od predsednika Republike Hrvatske i od aktualne vlasti, očekujem saradnju koja će biti usmerena prema daljem razvoju i jačanju Hrvatske vojske. To treba biti zajednička misija svima nama - istakao je novi ministar odbrane.

On je rekao da će u svom mandatu nastaviti da snaži vojsku i da je spreman da uloži veliki napor.

- Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga je u izradi i očekujem da će do kraja godine biti upućen u saborsku proceduru. Dokument je to koji će pratiti jasni izvori finansiranja i opremanja u Hrvatskoj vojsci. Cilj nam je modernizacija i opremanje sve tri grane Oružanih snaga, podizanje nivoa obuke, kao i štićenje dosadašnjih prava koje Hrvatska vojska ima. Tim dokumentom stvorićemo desetogodišnji plan opremanja s jasno navedenim izvorima finansiranja - istakao je ministar.

Banožić je dodao da će nastaviti sa započetim projektima, a jedan od njih je i nabavka borbene eskadrile.

- Kao što znate, očekuju nas ponude za višenamenski borbeni avion. Stav je Vlade odranije poznat. Hrvatskoj je potrebno borbeno vazduhoplovstvo. Međutim, svesni smo ekonomske situacije i moramo voditi računa o finansijama i prioritetima. Opremanje sa četiri helikoptera Black Hawk planirano je tokom 2022. godine, stoga nas u idućem razdoblju očekuje priprema infrastrukture i obuka pilota i tehničara. Takođe, nastavljamo opremanje obalnim ophodnim brodovima za potrebe Obalne straže, odnosno Hrvatske ratne mornarice. Što se tiče Hrvatske kopnene vojske, tu je svakako prioritet završiti projekt opremanja borbenim oklopnim vozilima Patria. Takođe, pred nama je projekt opremanja američkim borbenim vozilima Bradley - rekao je Banožić.

Banožić je komentarisao i činjenicu da je u poslednje tri godine na svetskim rang-listama Hrvatska izgubila vojnu prednost nad Srbijom i sada je nekoliko mesta iza nje i tvrdi da razloga za brigu nema.

- Smatram da nema razloga za zabrinutost jer je sigurnost građana Hrvatske zagarantovana. Članica smo NATO i to članstvo ipak garantuje sigurnost. Svaka država ima svoje planove opremanja za zaštitu svog suvereniteta. Tako i mi imamo svoje planove i svoju dinamiku opremanja koja je, između ostalog, uslovljena preuzetim ciljevima sposobnosti koje Hrvatska preuzima u sklopu NATO procesa obrambenog planiranja. I, naravno, zavisi od proračunskih mogućnosti. Iskustvo je pokazalo da oprema bez vojnika prožetog domoljubljem i nije neka prednost. Videli smo to u Domovinskom ratu, a tako je i danas - rekao je Banožić.

Video: Nevidljive nebeske oči Vojske Srbije: Ovo su dronovi koje koriste naše snage

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MiR

    Hrvati žive na kreditima od EU, zato se ne naoružava, ti krediti ne bi nikada bili odobreni da je kupovina oružja u pitanju. Večito su bili sluga jače nacije, austrija, kraljevina jugoslavija, nemačka, jugoslavija, i sada NATO. Večito su se dičili i pravili više nego što jesu, uvek su se smatrali finiji od svih ostalih na balkanu. Izkompleksirani i danas pokušavaju da modifikuju prošlost da bi oko laži gradili naciju.Šta su do danas postigli hrvati? Bio bi to Marko Polo, mada je do juče bio iz Dubrovnika ( u to vreme u srpskom posedstvu)Neki tvrde da je Tesla hrvat, i neka ih bude sramota. Otac mu je bio pravoslavni pop.

  • Nada

    Sećati ćemo se svi Jugoslavije kad smo imali sopstvenu sigurnost. I Aleksadrova Jugoslavija je proizvodila avione pored 30%nepismenih ljudi. Samo politika... Kome je trebalo krvoproliće i masakr i devastacija svega posle više od 3, 5 miliona poginulih i ubijenih od 1912. do 1990.

  • QQQ

    Ovo me podseća na decu iz komšiluka,pa kad onaj slabiji dobije ponosu a on beži kod jačeg komšiju koji mu gazi majku ili sestru.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima