≫ 

Turisti napuštaju Žabljak: Neko bacio otrov i potrovao pse, ležali po na ulici, uginuli i ljubimci

Posebno je problematično to što se trovanje događa usred sezone, kad je na Žabljaku najviše gostiju

  • 7
pas, trovanje, šetnja foto: pixabay.com

Najmanje šest pasa, među kojima su i vlasnički, uginulo je na Žabljaku, nakon što je u četvrtak uveče zasad nepoznata osoba na više lokacija bacila otrov. Slučaj je prijavljen policiji, a više posetilaca Žabljaka, kako su ispričali Vijestima, napustilo je grad, nezadovoljni takvim tretmanom životinja, ali i zbog lične i bezbednosti ljubimaca s kojima su na Žabljaku provodili odmor.

Komunalni policajac Slavko Pavlović rekao je da im je u četvrtak veče prijavljeno da u Ulici narodnih heroja dva psa leže na ulici i da se sumnja da su otrovani.

- Kad smo izašli na teren, psi su još bili živi, drhtali su, na usta im je izlazila pena. Pozvali smo veterinare, ali nisu uspeli da ih spasu. Potvrdili su još četiri slučaja, ukupno šest - rekao je on.

Iz Komunalne policije o svemu su informisali Upravu policije. Pavlović dodaje i da trovanje pre dve noći nije prvo i da se slično dogodilo i pre dva meseca, ali da počinioci do danas nisu poznati.

- Problem napuštenih pasa Opština rešava tako što pljevaljskom azilu plaća uslugu za odvoz i smeštaj. I sada je problem mogao da bude rešen tako - kaže i dodaje da su iz Komunalne policije i ranije upozoravali da je trovanje opasno, ne samo za životinje, već i za ljude, za decu.

Posebno problematičnim smatra to što se trovanje događa usred sezone, kad je na Žabljaku najviše gostiju.

Zbog trovanja, više turista koji su s ljubimcima ovih dana odmarali u tom gradu, napustili su juče Žabljak.

Na Žabljaku je ovih dana i porodica Aleksandra Kneževića, s njima je bio i pas, ali su ljubimca, kako je rekao Vijestima, zbog trovanja hitno vratili za Podgoricu.

Trebalo je da na Žabljaku bude petnaestak dana, ali su me moji sinoć zvali da kažu da su u veterinarskoj stanici, gde im je rečeno da će pas da ugine - rekao je on, dodajući da su potom, na savet veterinara sa Žabljaka, ljubimca prevezli u Podgoricu, gde je životinju zbrinuo veterinar Branko Živković.

Bacaju otrov i u dvorišta

Pas je, kaže, pokazivao jasne znake trovanja - povraćao je, imao proliv, drhtavicu, na usta mu je izlazila pena... Opisujući trenutak u kojem je pas uneo otrov u organizam, on je rekao da je njegova porodica na Žabljaku sređivala dvorište, da se kuća nalazi na šetalištu prema Crnom jezeru, a da se pas nije udaljavao, već da je otrov, kako sumnjaju, pokupio negde na trotoaru tik uz njihovo dvorište.

- Bacali su otrov i u dvorišta, jer je na Žabljaku mnogo vikendica koje nisu ograđene - kazao je Knežević.

Anđa Vukčević iz Nikšića ima svoje, a na Žabljaku brine i o psima lutalicama.

- Hranim te pse, treba li da budem u strahu i za svoje i za napuštene pse - pita ona ogorčeno.

Njena porodica na Žabljaku se bavi ugostiteljstvom i Vukčević poručuje da se trovanjem i takvim postupanjem prema životinjama šalje negativna slika potencijalnim gostima.

Dugogodišnja aktivistkinja za zaštitu životinja i članica Saveta koji je formiran pri Ministarstvu poljoprivrede Svetlana Manojlović sumnja da će turisti koji su ovih dana gledali leševe ponovo poželeti da dođu.

Podseća da se o rešavanju problema napuštenih pasa govori dugo, ali i da se još duže problem "rešava" trovanjem.

Ozbiljniji pristup tek pre tri godine

- Prvi ozbiljniji pristup problematici bio je pre tri godine, kada su na sednicu Saveta u Beranama pozvani svi čelnici opština. Sednici je prisustvovao i ministar i potpredsednik Vlade Milutin Simović. Moj utisak je bio da su svi došli samo da čuju ko će taj problem da im reši - kazala je ona.

Dodaje i da je opštinama tada predloženo da izrade lokalne programe za rešavanje problema pasa lutalica.

- Umesto toga, i dalje se pribegava trovanju i ubijanju napuštenih životinja. Nikad i nigdje na svijetu takav pristup nije dao rezultate - kazala je ona, dodajući da propisi predviđaju da se kontrola populacije napuštenih životinja sprovodi kroz podsticanje odgovornog vlasništva.

- Ali, ide se linijom manjeg otpora, skrivajući se iza NN lica i psihopata, širom Crne Gore nastavlja se trovanje i ubijanje napuštenih životinja. Čudno je da su NN lica i psihopate aktivniji pred početak letnje ili zimske sezone i da se ti počinioci nikad ne nađu. Za ovo neko mora da odgovara, pa makar i zbog toga što se to desilo u njegovom gradu - rekla je ona.

Očekuje se reakcija nadležnih

Manojlović očekuje reakciju nadležnih.

- Da se zbog sve češćeg trovanja životinja po gradovima Crne Gore oglase Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencija za zaštitu životne sredine, ekološke organizacije i institucije. I da napokon NN lica i te psihopate dobiju ime i budu kažnjeni. Do tada, lokalna samouprava, gde se to desi, snosi odgovornost za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, životinja i uništavanja prirode - poručila je ona.

Trovanje pasa nedavno je prijavljeno i u nikšićkoj opštini. Anđa Vukčević redakciji je kazala da je više pasa otrovano u centru Nikšića, u Njegoševoj ulici, a da su trovanja prijavljena i u naselju Dragova Luka, kod prodavnice “Idea”, u Ozrnićima, prema rijeci Gračanici, a u utorak su u naselju Rubeža, u zaseoku Dolovi, mještani ispričali da se dogodio "pomor kućnih ljubimaca".

- Pronašli smo, kako po putu, tako i po dvorištima, mrtve kučiće, mačiće, čak i jednu lisicu. Sve životinje su bile otrovane. Što je najgore, nije prvi put da se ovo desi - kazala je meštanka Vesna.

Na pitanja Vijesti o trovanjima pasa nisu odgovorili iz Ministarstva unutrašanjih poslova i Uprave policije.

Video: EKSTREMNO UZNEMIRUJUĆE: Trovanje pasa u Grockoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    15. avgust 2020 | 21:03

    Beskrajno volim životinje. Volim i biljke. Svako posečeno drvo odbolujem. Molim vlasnike ljubimaca da svojim bahatim ponašanjem ne stvaraju otpor kod građana. Počistite za svojim ljubimcima. Ne puštate ih bez povodca. Verujte nisu problem životinje, već neodgovorni vlasnici.

  • Maya

    15. avgust 2020 | 22:49

    I deca unistavaju mnoge stvari kako drzavnih tako privatnih pa ih ne trujemo otrovom kao vi zivotinje. Gde ce vam dusa. Strasno i jadno. Beda

  • Nes

    16. avgust 2020 | 00:25

    Nije rešenje ubijati životinje , jer oni što su potrovali pse su idioti , ubice i nemam reči ,sve najgore o njima , zatvor doživotni , jer su spremni na sve i svašta , pa kad nekolicinu strpaš na dugogodišnju robiju , dobro će razmisliti pre nego što nekome naudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA