≫ 

Objavljena imena ministara SDSM u novoj vladi Severne Makedonije

Ministar unutrašnjih poslova biće Oliver Spasovski, odbrane Radmila Škerinska, a pravde Jagoda Šahpaska

  • 0
Severna Makedonija izbori Foto: Tanjug/AP//Boris Grdanoski

Centralni odbor Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) mandatara Zorana Zaevam saopštio je posle večerašnjeg sastanka imena ministara u novoj vladi iz te stranke.

Ministar unutrašnjih poslova biće Oliver Spasovski, odbrane Radmila Škerinska, a pravde Jagoda Šahpaska.

Venko Filipče ostaće ministar zdravlja, dok će dosadašnji šef diplomatije Nikola Dimitrov biti vicepremijer zadužen za evropska pitanja, prenosi MIA.

Zaev je ranije večeras izjavio da je postigao dogovor o koaliciji sa liderom albanske manjinske Demokratske unije za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem.

Prethodno je i DUI saopštio imena svojih ministara.

Od 14 ministarstava, albanske partije dobile su šest resora, što je svakako najveći broj do sada namenjen manjinskim strankama, a prvi put uvodi se institucija zamenika premijera koji će biti iz DUI.

Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok istovremeno zadržava predsedničku poziciju u Sobranju koju će sutra ponovo preuzeti Talat Džaferi.

Prihvaćen je i predlog Alija Ahmetija iznet još u predizbornoj kampanji da Albanac bude premijer, ali samo za poslednjih 100 dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade.

DUI-u sleduju i resori finansija, ekonomije, političkog sistema (bez portfelja).

Zaev je večeras izrazio uverenje da će njegova vlada biti trajati ceo četvorogodišnji mandat.

- Donosimo odluku o odgovornim, profesionalnim i posvećenim pojedincima koji će voditi institucije i ostvariti rezultate za građane - napisao je Zaev na Fejsbuku u toku sednice Centralnog odbora stranke na kojem su imenovani ministri u novoj vladi.

Video: Makedonija ima novo ime, narod negoduje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA