Otrovna riba u Istri: Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida, ako vas ugrize, nema leka

Srećom, nema je u Jadranu, samo u akvarijumu

  • 12

Bez obzira na to što su otrovne, fugu je specijalitet Japanu i Koreji, gde posebno školovani kuvari odvajaju otrovne organe od mesa. Loše pripremljena riba uzrokuje nekoliko smrti svake godine, kaže biolozi.

Primer ove ribe sada se može naći i u našoj okolini.  Pulski Akvarijum bogatiji je za tropsku sobu s otrovnim napuhačama (fugu) i neobičnim ražopasom koji potiče iz australijskog područja, piše Index.hr.

Biološkinja Žana Moslavac objasnila je da napuhače imaju tetrodotoksin u organima i da mogu biti smrtno otrovne.

- Otrov je izuzetno opasan, te je 1.200 puta otrovniji od cijanida. Protivotrov ne postoji. Bez obzira na to, fugu su specijalitet u Japanu i Koreji, gde posebno školovani kuvari odvajaju otrovne organe od mesa. Loše pripremljena riba uzrokuje nekoliko smrti svake godine. Zanimljivo je da je, za njegovu sigurnost, japanskom caru zabranjena konzumacija ovog delikatesa - rekla je biologinja.

U Mediteranu je zabeležena srebrnopruga napuhača koja je invazivna vrsta. Pridošlica je iz Crvenog mora. Ako prenese otrov na čoveka, posledice su paraliza nervnog i disajnog sistema.

S druge strane, ražopas, kako je rečeno, nije opasan za ljude, a Akvarijum poseduje one jednog dužine oko metar.

- U prirodi žive na dnu i ne predstavljaju opasnost za ljude. Nemaju velike zube, a zove se još i polupas te pripada porodici hrskavičnjača. Hrane se mekušcima, rakovima i manjom ribom, a rašireni su u tropskim okeanima. Naš ražopas odlično se slaže s fugu i ne predstavljaju opasnost jedan drugome. Odrasli primerci dosežu i 2,5 metara - objasnio je biolog Žarko Jaković.

Obe ribe nisu ulovljene u Jadranu, nego ih je Akvarijum kupio za svoje potrebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    23. avgust 2020 | 12:48

    Ce da se sve potruju ako hrvate ujedu.

  • ...

    23. avgust 2020 | 11:05

    Otrov je toliko jak daJe dovoljno da noz kojim je secen otrovni deo samo dodirne meso koje ce neko pojesti i da taj zavrsi mrtav.

  • Lenjin

    23. avgust 2020 | 12:56

    Spremis rucak i pozoves one koje najvise " volis " ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA