≫ 

Ljiljana na planinarenju pala na glavu u reku: 50 ljudi prošlo, u rancu niko nije imao spas za nju

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će se za nekoliko trenutaka miran dan pretvoriti u Ljiljani golu borbu za život

  • 2
Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča, spasavanje Ilustracija, Foto: Facebook/Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča

Priča o spasavanju jedne žene tokom planinarenja u kanjonu Vražji prolaz u Hrvatskoj privukla je veliku pažnju javnosti u regionu.

Naime, jedan od zaljubljenika u planinarenje objasnio je na “Fejsbuku” kroz kakav pakao je prošla jedna žena u penziji koja je želela da provede jedan izlet u prirodi sa suprugom i ćerkom. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će se za nekoliko trenutaka miran dan pretvoriti u Ljiljanu golu borbu za život.

- Ljiljana je krenula u šetnju. Nije planinarka, niti to želi da bude. U penziji je. Želela je da provede vikend na izletu sa mužem i ćerkom. Prolazeći kanjon Vražjeg prolaza pod Skradom, dogodila joj se teška nesreća. Naime, sa velike visine veliko kamenje joj je palo na glavu. Ne ono sitno, nego ono koje otvara lobanje - napisao je planinar Matija Mesić na “Fejsbuku”.

Voda je promenila vodu od krvi

Kako kaže, za to niko nije kriv - niti ona, kao ni planinari jer iznad njih koga nije bilo.

- Kamenje se strovalilo sa litice dalje od svih staza, njoj pod noge i na glavu zbog čega je izgubila ravnotežu i u trenu pala gotovo 10 metara preko ograde u korito reke... Srećom, letnji meseci presušili su reku, ali na nekim mestima ostali su bazeni vode. Duboki. U jedan takav upala je naša izletnica, licem nadole, krvave i razrezane glave - navodi se u objavi.

Kako je istakao Matija, ne zna tačno koliko je dugo ostala dole, a zatim je krenula panika.

- Drali su se svi, ali niko nije skočio. Gotovo pet minuta kasnije, do žene se spuštaju prvi ljudi. Do nje došli su spuštajući se sa 10 metara konopca/povoca od psa i dva ofucana karabinera. To se našlo u opremi. Niko nije nosio one dve zamke od 6 metara i gurtne, čak ni mi. Naša greška. U to vreme, naša izletnica ležala je u metar i po dubokom bazenu koji je već promenio boju u smeđe crvenu od krvi - objašnjava Matija.

- Srećom, bila je pri svesti, ali u stanju šoka. Podizanje žene iz korita nije dolazilo u obzir. Što zbog otvorene glave i moguće povrede kičme, vrata i još najmanje stotinak problema. Ljiljani je potrebno vreme dok dođe pomoć. Moraće da ostati u koritu mokra, krvava, nepokretna i promrzla dok ne dođe gorska služba - priča ovaj planinar.

Niko nije imao Prvu pomoć

Kako je objasnio Matija, oni su u narednih sat i po vremena upotrebili skoro sav potrošni materijal koji su imali u kompletu za Prvu pomoć

- Prvo zavoj za ranu na glavi. Mreža za pridržavanje raskrvavljenog temena i gaze na tom mestu. Zavoji za imobilizaciju ruke i ramena. Astrofolija za ugrevavanje promrzle žene. Jakne, majice... - navodi ovaj planinar.

- Od trenutka pada do dolaska Gorske službe, iznad nas je prošlo najmanje pedesetak ljudi. Prve pomoći sa sobom nije nosio niko. Niko! A dobro bi nam došla dodatna gaza, da Ljiljani obrišemo krv s lica. Sve naše smo iskoristili. Još jedna astrofolija da ju ugrejemo od hladnoće sa poda, jer naša joj je prekrila samo gornji deo tela. Zavod da joj imobilišemo vrat, jer je naš držao ruku i rame da ne visi sa strane u vodi. Da ne nabrajamo dalje - dodao je on.

Stavite komplet u ranac i svugde da nosite sa sobom

Matija je u “Fejsbuk” statusu opisao da je, srećom, Ljiljana spasena, ali je upozorio da ovakva situacija može da se desi svakom.

- Važno je samo da znate da Ljiljana predstavlja bilo koga. Osobu kojoj u sekundi može da se dogodi najgore. Osobu koja sama sebi ne može da pomogne i koja u trenutku najgore noćne more traži od vas da joj pomognete. Naša Ljiljana je danas spasena, a vaša će jednog dana možda tražiti pomoć baš od vas. Ne morate da znate kako da je spasiti - ističe Matija.

- Odšetajte do vašeg kompleta Prve pomoći. Prebrojite sadržaj. Imate li sve unutra? Šta vam fali? Napravite popis, i u ponedeljak kad odete na posao, setite se Ljiljane koja krvava i promrzla leži u vodi. Kupite tu astrofoliju, još dve-tri gaze, zavoj...sve! Stavite taj komplet u gornji džep ranca i ne vadite ga. Neka putuje s vama na svaki izlet. Ne znate kad će baš neko od vas tražiti pomoć, ali budite dovoljno odgovorni i svesni da 400 grama Prve pomoći može da bude velika stvar, čak i da ne znate šta da uradite sa time - objasnio je on.

Video: Pravili selfi na vrhu planine, a onda ih je udario grom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    24. avgust 2020 | 12:47

    Ne idite u hrvacku...

  • Naki

    24. avgust 2020 | 15:27

    Toga ima svuda poneti malo osnovnih stvari za prezivljavanje nije tesko ni komplikovano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA