Hrvatska otvara škole 7. septembra: Đaci neće nositi maske, ovo je plan

Hrvatske vlasti danas su objavile uputstva za novu školsku godinu

  • 6
Dete, maska, ranac, škola, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske danas je predstavilo uputstva za početak rada vrtića i škola u toj zemlji.

Škole će vrata za đake otvoriti 7. septembra, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Ivana Pavić Šimetin danas su izdali uputstva za početak nove školske godine.

Najvažnije pravilo jeste da u školu ne ide onaj ko ima simptome ili mu je dijagnostifikovan korona virus.

- Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i ličnu higijenu i treba redovno provetravati prostorije - rekla je Pavić Šimetin na početku konferencije.

Ona je istakla da se nastava mora organizovati tako da učenici dolaze što manje u kontakt s nastavnicima tokom određenog perioda.

- Dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Treba i podeliti dolaske i odlaske u školu i razlomiti vreme odmora. Tu je i pitanje nekakvog eventualnog zamenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama - dodala je Pavić.

Ko mora da nosi maske

Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1,5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama.

- Što se tiče distance u osnovnim i srednjim školama. U onim razredima gde bude previše dece, može se organizovati turnusna nastave tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovina u drugom. Sve zavisi od toga kako škola smatra da je najbolje. Maske su obavezne u nekim situacijama. Naročito s onima koji čekaju decu koja obole, za to mora biti osiguran i prostor. Maske su obavezne i za roditelje druge dece koje ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minumum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju - dodala je Pavić Šimetin.

Ona je objasnila da su maske obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za vaspitače i učenike kad prolaze hodnicima.

- Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apelujemo na roditelje da deci svaki dan pre kretanja u školu izmere temperaturu, a ovi stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obaveza da se od 1. do 4. razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura - dodala je.

Šta ako se Covid-19 pojavi u školi?

- Kad se pojavi sumnja na Covid-19, ako se to dogodi kod kuće, onda je važno da dete ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, dete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Radnici škole u tom slučaju moraju da napuste ustanovu, a direktor mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa. Ali ne treba praviti paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a lekari će dalje procenjivati ima li potrebe za daljim testiranjem ili ne - objasnila je Pavić.

Deca do 4. razreda će biti u "mehurićima", ne moraju da nose maske

Ministar obrazovanja Radovan Fuch je objasnio da su sve mere usklađene sa zdravstvenim stručnjacima.

- Sukus svega što je ranije rečeno je - u osnovnoj školi razlika između provođenja nastave od 1. do 4. razreda osnovne, uz uvažavanje svih mera, oni pohađaju školu u tzv. "mehuriću", ulaze svi u razred odjednom, ne izlaze tokom odmora, njihova razredna je s njima sve vreme. Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje dece ide do škole. U ovom obliku sva deca su u učioncama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavak može ući i držati predavanje jedino s maskom - rekao je ministar.

On je rekao da u srednjim školama nošenje maski ili nenošenje maski zavisi od distance među učenicima.

- Maske bi trebalo nositi na putu do škole - rekao je ministar i dodao kako pripremaju širi dokument koji će ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima i trebalo bi direktorima i ostalim zaposlenima omogućiti da što lakše organizuju nastavu.

Podsetimo, u Srbiji će učenici od septembra morati da nose maske u svim školama, a za đake koji ne budu poštovali ovo obavezno pravilo za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, predviđene su stroge kazne.

Video: Platnene su dozvoljene, ali se moraju pravilno koristiti: Koje maske će deca nositi u školama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. avgust 2020 | 16:05

    Stroge kazne za đake prvake, osnovce .Bravo Srbijo, šta radiš od naše dece.

  • Goran

    25. avgust 2020 | 19:20

    A nasi hoce da podave decu da bi prodali maske strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA