Za dva dana im "kidnulo" 100.000 turista: Hrvatskoj crvena lista ugrozila sezonu

Procenjuje se da je iz dve najuspešnije hrvatske turističke severne jadranske regije u ovogodišnjoj kratkoj špic sezoni proteklog vikenda otišlo više od 100.000 turista

  • 5
Hvar Foto: Pixabay

U Hrvatskoj u ovom trenutku letuje više od pola miliona uglavnom stranih gostiju, a od prošlog petka do ovog ponedeljka u zemlji je oko 150.000 gostiju manje, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Zanimljivo je, kažu, da, iako je Nemačka stavila na svoju crvenu listu Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, ali ne i druge regije u Hrvatskoj, iz te dvije dalmatinske županije je proteklog vikenda otišlo tek 10 do 15 posto gostiju.

Radi se, naime, o tome da u dalmatinskim županijama ovog leta najveće dolaske gostiju, osim Nemaca, beleže Poljska, Češka i Slovačka, koje nemaju nikakvih restrikcija prema hrvatskim regijama niti zemlji u celini.

Splitski dnevnik piše da je mnogo više turista otišlo iz Istre i s Kvarnera, gde su u najvećem broju letovali Slovenci i Austrijanci, čije su zemlje stavile celu Hrvatsku "u crveno" i dale rok svojim građanima da se hitno vrate u zemlju.

Tako, podsećaju, Slovencima taj rok ističe u ponedeljak u ponoć, kada moraju biti kod svojih kuća, jer u protivnom ih čeka 14-dnevna samoizolacija, a slično je i s Austrijancima.

Procenjuje se, navode, da je iz te dve najuspešnije hrvatske turističke severne jadranske regije u ovogodišnjoj kratkoj špic sezoni proteklog vikenda otišlo više od 100.000 turista, mahom iz Austrije i Slovenije, kojima su Istra i Kvarner omiljene auto-destinacije za odmor.

- Mogu reći da se Kvarner poprilično ispraznio nakon ovog vikenda jer su nam Slovenci i Austrijanci otišli, a oni su činili najveći deo gostiju. Imali smo i masovne odlaske Italijana. Veći je problem što se otkazuju rezervacije iz Slovenije i Austrije za kraj avgusta i septembar, koje su bile dobre - rekao je za Slobodnu Nedo Pinezić, turistički radnik sa Kvarnera i dugogodišnji vlasnik porodičnog smeštaja.

Inače, tokom poslednjeg vikenda (od 21. do 23. avgusta) u Hrvatskoj je ostvareno više od 200.000 dolazaka gostiju i 1,8 milijuna noćenja.

- Moramo se boriti za svakog gosta u sezoni i ostati aktivni na tržištu. Doslovno svakog dana moramo nešto napraviti da bi situacija bila bolja i to naša diplomatija mora dogovoriti s našim najvažnijim tržištima. Sve je to ulog da bi se bolje pripremili za 2021. godinu, koja isto neće biti normalna u turističkom prometu - smatra Pinezić.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komšo

    25. avgust 2020 | 12:05

    kao i svakog vikenda kidnulo 100 000 a sriglo novih 200 000 kad pišete pišite do kraje ne polovično mislit će netko da pišete zlonamjerno i iz niskih pobuda...

  • Alexandar

    25. avgust 2020 | 13:00

    Dobili su oni 22 milijarde od EU tako da vjerujem da ih ne potresa mnogo slaba sezona.

  • dosije x

    25. avgust 2020 | 11:47

    aaa kod nas xaxa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA