≫ 

Titov brod je jela korozija, nećete moći da ga prepoznate posle završenih radova

Galeb, koji je proglašen za kulturno dobro Hrvatske, biće posle restauracije pretvoren u brod-muzej sa pratećim sadržajem

  • 8
Titova jahta Galeb Ovako je izgledao Titov brod, Foto: STR / AFP / Profimedia

Brod Galeb koji je svojevremeno koristio Josip Broz Tito, otegljen je iz brodogradilišta Viktor Lenac natrag u Kraljevicu, posle završetka radova koji su trajali skoro mesec dana.

"Galebu" su oprani "podvodni" delovi, ispuštena je tečnost iz tankova, promenjeni su čelični delovi, ubačene cink anode, očišćenja je osovina kormila, dodata je antikorozivna zaštita i dr.

Posle ovih radova, Galeb se maltene i ne prepoznaje - na plovilu više nema korozije koja je 15-ak godina urušavala stanje nekadašnjeg Titovog broda.

Galeb, koji je proglašen za kulturno dobro Hrvatske, biće posle restauracije pretvoren u brod-muzej sa pratećim sadržajem, javlja "Jutarnji list".

Video: Ovog retkog lepotana vozio je Tito, a sada je u rukama Miloša Bojanića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    25. avgust 2020 | 17:06

    GALEBOM JE PLOVIO JOSKA FERDINAND -TVORAC NOVE NDH NA CELI SA FRANJOM JOSKINIM GENERALOM PA ME CUDI ZASTO JOSKA NE POCIVA U HRVATSKOJ PO MAJCI ILI PORED OCA FERDINANDA U BECU???!!! STO POCIVA U KUCI CVECA KAD JE BIO SRBOFOB???!!

  • Zbunjen a normalan

    25. avgust 2020 | 17:12

    Ubio me Bog ako ovi Hrvati znaju šta hoće. Odriču se Broza a njegov brod proglašavaju za kulturno dobro?! Ko je tu lud jbm li ga.

  • rat i mir

    26. avgust 2020 | 07:37

    Neka i Tita ponesu sa Dedinja, njihov je, srbomrzac komunjarski!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA