Skandal u hrvatskoj vojsci: Devet vojnika udaljeno sa dužnosti, bili pijani na dežurstvu

Incident od pre nekoliko nedelja o kojem niko nije izvestio javnost, Ministarstvo odbrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV

  • 9
Vojska SAD Foto: Pixabay

Devetorica hrvatskih vojnika udaljena su s dužnosti, jer su bili pijani - i to dok su bili na dežurstvu u kasarni u Divuljama, piše Dnevnik.hr.

Da stvar bude gora, tamo su poslati kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji. Incident od pre nekoliko nedelja o kojem niko nije izvestio javnost, Ministarstvo odbrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani - kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara. Hrvatski vojnici, inače, pripadnici gardijsko - oklopno mehanizirane brigade bili su smešteni u kasarniu Divuljama. Krajem jula, njih 20-ak, opustilo se i popilo. U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu.

- Kod 9 pripadnika protivpožarnih namenski organizovanih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne službe. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, skladno standardnoj proceduri, obavešteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja - aopšteno je iz Ministarstva odbrane za Dnevnik Nove TV.

Ove godine, najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gde su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji. Čak 16 od ukupno njih 37 zabeleženo je od početka ove protupožarne sezone.

Uz devetoricu vojnika, koji su poslati kućama s prijavama o povredi vojne službe, kažnjen je i zapovednik te protivpožarne jedinice. Dakle, onaj ko je njima na terenu bio direktno nadređen. Njegova je kazna - prema izveštaju - blaža. Opomenut je.

Inače, samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholisanja,

- i tražila utvrđivanje odgovornosti.

Da podsetimo, hrvatsku vojsku već su potresali skandali, a otkriveno je da su vojnici u međunarodnim mirovnim misijama u Poljskoj i Litvaniji konzumirali i alkohol i drogu.

Video: Srpski tenkisti se bore kao lavovi na vojnim igrama u Rusiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrwceu

    27. avgust 2020 | 22:22

    Jel to ta nato snažna vojska? 😂😂

  • Mićo

    27. avgust 2020 | 21:04

    Pola pijan,pola ustaša 😂😂😂😂😄

  • фебо

    27. avgust 2020 | 20:48

    Онда сам ја својевремено требао да добијем доживотну робију,колко сам пута био пијан за петнаест месеци у војсци

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA