Uhvaćene sitne neregularnosti prilikom glasanja u Crnoj Gori: Naglas vikao za koga je glasao

Zasad nema velikih skandala oko glasanja, a pozicija veruje da ih neće ni biti

  • 2
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

Na biračkom mestu br. 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji je umesto njega ispunio listić. Birački odbor je taj glasački listić proglasio nevažećim, navodeno je na Tviter nalogu CDT Crna Gora.

- Podsećamo da prema zakonu birač koji, zbog nepristupačnosti biračkog mesta, informacija i komunikacija (lice sa invaliditetom) ili nepismenosti (nepismeno lice) nije u mogućnosti da na BM lično glasa, ima pravo da to učini uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi  - navodi se na Tviter nalogu CDT Crna Gora.

A asistent je, kako su dodali, dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži.

Kako navodi CDT Crna Gora, na dan izbora zabeležene su još neke neregularnosti. Kako je ranije navedeno, bilo je više problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju. Najpre je bilo problema u Podgorici, potom u Nikšiću. Zatim je u Podgorici zabeleženo da predsednik i deo biračkog odbora ne nose maske i ne poštuju protivepidemiološke mere. Kako je navedeno, izgovaraju se glasno imena birača, protivno propisima. To je bio slučaj na dva biračka mesta u Podgorici - 95 i 106.

Rožajama je poništen jedan glasački listić kojeg su birači prethodno fotografisali. U Danilovgradu je došlo do prekida glasanja, jer je birač ubacio listić u glasačku kutijiu koji je prethodno proglašen uza nevažeći, međutim glasanje je nakon kraćeg prekida nastavljeno.

U Kotoru je jedan glasač naglas rekao za koga je glasao, nakon što je spustio listić u glasačku kutiju, taj će glas biti proglašen za nevažeći.

Na šest biračkih mesta ukupno nisu poštovane protivepidemiološke mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahah

    30. avgust 2020 | 13:46

    Pocelo je pocelo,Milo zna sve sisteme glasacnog pobedjivanja

  • Sitna crevca

    30. avgust 2020 | 13:55

    Glasno rekao za koga je glasao i oni će taj glas proglasiti nevažećim?! A šta ako je on slagao i oni pogrešnoj strani oduzmu glas? 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA