Pre Branimira, Hrvatima iz zatvora kidnuo Srbin: Rekao da je nešto progutao, pa ga odveli u hitnu

19. januara 2020. godine 31-godišnji srpski državljanin Ivan Đorđević, koji je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi, pobegao je iz sanitarnog čvora bolnice

  • 5
zatvor, žica, zatvorenik Pixabay.com

Današnji beg pritvorenika u Splitu Branimira Čalete, podsetio je na poslednji sličan beg zatvorenika u Hrvatskoj. Bilo je to u januaru ove godine kad je zatvorenik iz Srbije pobegao tokom boravka na lečenju u KBC Milosrdne sestre, navodi Index

Naime, 19. januara 2020. godine 31-godišnji srpski državljanin Ivan Đorđević, koji je bio nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora na Opštinskom sudu u Novom Zagrebu zbog krijumčarenja ljudi, pobegao je iz sanitarnog čvora bolnice, iako je bio pod neposrednim nadzorom dvojice službenika pravosudne policije.

Ministarstvo pravosuđa tad je saopštilo da je pritvorenik državljanin Srbije, a istražni zatvor određen mu je rešenjem Opštinskog suda u Novom Zagrebu. Presudom tog istog suda nepravosnažno je osuđen na 4 godine zatvora.

Nakon bega, službenici pravosudne policije obavestili su službenike MUP-a pa je zagrebačkoj policijskoj upravi poslat nalog za raspisivanje poternice.

Pritvorenik iz zagrebačkog Remetinca pravosudnim policajcima je rekao da je nešto progutao pa su ga odveli u hitnu pomoć.

Kako je tada rekao direktor KBC Mario Zovak, beg nema veze s njima i niko od pacijenata nije bio ugrožen.

- Mi smo medicinska ustanova i čovek je došao iz Remetinca u pratnji pravosudnog policajca, navodno je nešto progutao pa su ga doveli nama na hitan bolnički prijem. Dobio je sredstva za čišćenje i otišao je par puta u WC i vraćao se, ali u jednom trenu kad je opet otišao u toalet, više se nije vratio. Moram da naglasim da niko od naših pacijenata ni medicinskog osoblja ni u jednom trenu nije bio ugrožen. A sad, kako je pobegao, to nije pitanje za bolnicu - rekao je Mario Zovak.

Direktorka Uprave za zatvorski sistem Jana Špero je na konferenciji za novinare tada opisala šta se tačno dogodilo.

- Beg se dogodio zbog propusta u bezbednosti, pokrenuli smo postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na obezbeđenju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primenili sve potrebno za njegovu bezbednost. Došlo je do problema u njenom sprovođenju. Oni jesu bili uz zatvorenika, proverili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naređeno da se zatvorenik veže, oni su procenili da i bez sredstava vezanja može otići u WC - rekla je Špero.

Preskočio zid

Ona je rekla da je zatvorenik u toalet išao više puta.

- Ali, poslednji put je uspeo da preskoči zid i ode u prostoriju iz koje je uspeo da se udalji - dodala je.

Đorđević je pre korišćenja toaleta bio vezan za ruke i noge, a tokom korišćenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slične zvukove.

- Kada su primetili da više ne uzvraća na pozive, tada su ušli u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primetili otvoreni prozor - rekla je tada Špero.

Inače, Đorđević je uhapšen dan nakon bekstva u zagrebačkom naselju Volovčica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. septembar 2020 | 19:58

    Bozidar Spasic dugogodisnji operativac drzavne bezbednosti jednom je rekao za osudjenike pogotovo one na dugogodisnju kaznu da je njima jedina misao i plan je kako da pobegnu iz zatvora ,i oni non stop razmisljaju o tome na koji nacin to da izvedu i nikad ne odustaju od tih ideja

  • V6

    2. septembar 2020 | 23:10

    Svaka čast majstore, beži gde te noge nose...

  • .

    2. septembar 2020 | 23:23

    Zao mi je samo sto ga uhvatise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA