Radulović optužen zbog zločina nad Bošnjacima 1992. godine u Foči

Radulović je optužen da je tokom jula i avgusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti

  • 1
Hapšenje, lisice Foto: Shutterstock

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Nikšićanina Ranka Radulovića (60) zbog zločina nad Bošnjacima 1992. godine na području Foče.

Radulović je osumnjičen da je za vreme rata u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, navodi portal Klix.

Radulović je optužen da je tokom jula i avgusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

- Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju taoca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmerama, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju devojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje i počinio više puta silovanje više žrtava - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radulović, koji se nalazi u pritvoru optužen za krivično delo zločin protiv čovečnosti.

Video: Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA