"EU preti podela na istok i zapad": Pahor o tenzijama unutar Unije

- Naravno da želimo dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali su SAD naš saveznik - kaže predsednik Slovenije

  • 2
Borut Pahor Borut Pahor, Foto: Guliver/Menaham Kahana - Pool/Getty Images

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas je izrazio zabrinutost da bi se unutar Evropske unije mogla stvoriti podela između njenog istočnog i zapadnog dela.

U obraćanju na godišnjem skupu slovenačkih diplomata na Brdu kod Kranja, Pahor je rekao da je Slovenija uvek gradila svoj nacionalni interes jačanjem jedinstva u EU i izrazio je nadu da će tako ostati u budućnosti.

- Iako je EU u određenoj krizi i blokadi, rastuće podele koje su uočljive unutar nje nisu u interesu Slovenije", naglasio je Pahor, ističući da strateški dokumenti koji definišu spoljnu politiku njegove zemlje ukazuju na želju Slovenije da bude u središtu evropskih integracija, kao i da ona podržava produbljenu i proširenu EU, navodi STA.

- Posebno moramo biti oprezni ako se nastavi kriza razvoja EU, moramo biti oprezni da se ne bi pojavila nova podela između istoka i zapada - rekao je Pahor, ističući da bi ta podela bila drugačija od onih koje sada postoje između država članica EU.

On je izrazio uverenje da će, kao i svaki put do sada, Nemačka i Francuska pronaći rešenje za okončanje blokade u kojoj se nalazi EU i jačanje njenog jedinstva, i dodao da Slovenija treba da bude deo tog rešenja.

Pahor je rekao da, kada je reč o globalnim odnosima i odnosu prema Rusiji i Kini, Slovenija "ne teži uspostavljanju ravnoteže između Rusije i SAD".

- Naravno da želimo dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali su SAD naš saveznik i privilegovani partner u tom smislu", rekao je Pahor, ističući da je nedavna poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea Sloveniji "veličanstvena stvar".

Govoreći o odnosima Slovenije sa susednim državama, Pahor je rekao da oni treba da budu iskreni i prijateljski, a da otvorena pitanja treba rešavati iskrenim dijalogom.

Video: Ana Brnabić: Srbija dobija značajnu pomoć iz EU

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    3. septembar 2020 | 17:28

    I ako se podeli, gde je problem? Ceo svet je dinamičan, podložan različitim i relativno brzim promenama te tako na to treba i gledati...iste nisu zauvek, sve je to privremeno, mnogo kraćeg roka nego je bilo kroz istoriju...

  • FANTOM

    3. septembar 2020 | 18:34

    E moj Đole Balašu, alal ti ćufte na onoj „ Slovenci čast vašoj zastavi, jebo vas onaj ko nas sastavi.“Karađorđevići seme vam se z..... !!! Zmajčeki, čim uđemo u EU nestaće zajedno sa vama kao sapunica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA