≫ 

Dodik traži ambasadu u Jerusalimu, Komšić ga preduhitrio i zahteva sednicu za priznanje Kosova

Jedna sednica zatražena je za sutra u 11 sati, a druga za 10:45

  • 29
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je predao zahtev da se održi vanredna sednica sa tačkom dnevnog reda o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Ipak, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić je takođe zatražio vanrednu sednicu s predlogom da BiH prizna Kosovo, piše Klix.ba.

Najpre je član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Milorad Dodik poslao zahtev za održavanje vanredne sednice Predsedništva Bosne i Hercegovine, samo sa jednom tačkom dnevnog reda: "Predlog Odluke o promeni sedišta ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael".

Ovaj zahtev je usledio nakon što su članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić u javnosti ocenili da je Dodikov predlog o premeštanju ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael iz Tel Aviva u Jerusalim populistički i nerealan.

Zeljko Komsic Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Stoga, kako navodi Klix.ba, u zahtevu se traži da se hitna sednica održi sutra u 11 sati. Zanimljivo je međutim, da se u međuvremenu pojavio i zahtev za održavanjem još jedne vanredne sednice Predsedništva Bosne i Hercegovine, u 10:45 sati, samo petnaest minuta pre sednice čije je održavanje tražio Milorad Dodik.

Naime, radi se zahtevu iz kabineta člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Iz Komšićevog kabineta su zatražili da se na toj vanrednoj sednici raspravlja o "Predlogu Odluke o priznanju Republike Kosovo".

Dodik u svom zahtevu naglašava da je suverenitet Izraela nad Jerusalimom neosporan. Takođe nabraja koje države su do sada premestile svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

- Uputili smo inicijativu. Prema poslovniku, bez obzira na to što Džaferović priča da neće staviti na dnevni red, on mora zakazati sednicu Predsedništva BiH. Verujem da će to uraditi - rekao je ranije Dodik novinarima.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA