≫ 

Sporazum Krivokapića, Bečića i Abazovića: Bez promene grba, himne i povlačenja priznanja Kosova

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU

Zdravko Krivokapic, Aleksa Becic i Dritan Abazovic, Crna Gora Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Marković/Risto Bozovic/Youtube/Crno na bijelo/Demokratska Crna Gora

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada Crne Gore neće pokretati nikakve inicijative ili postupke sa ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

Kako prenose "Vijesti", lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Cno na bijelo", koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, Sporazum su potpisali juče, a danas su ga javno i predstavili.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

- Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne - piše u sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

- Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru - rekao je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, koji je dodao: "Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas".

Krivokapić je govorio i o Zakonu o slobodi veroispovesti.

- Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači - kazao je Krivokapić.

Abazović je rekao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

- Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima - rekao je Abazović.

On je rekao i da imali razgovore za personalna rešenja u vladi.

- Mislim da ćete biti iznenađeni - poručio je Abazović.

Video: Krivokapić: Desila se sloboda, pružamo ruku pomirenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinergija

    9. septembar 2020 | 13:12

    Logika je da se to neće i ne može desiti dok je ovaka tesna većina u kojoj je Dritan ključna figura.Tek kada bude komotna većina tada će se moći pričati o povlačenju priznja Kosova.Bitnijje stvar što je iduće godine u C.Gori popis stanovništva,gdje će posle ovoga da se mnogo više ljudi izjssni kao Srbi,to je mnogo u ovome trenutku važnije a povlačenje priznanja će ako ostane ovaj pdnos snaga partija,se svakakođdesiti u naredne 4 godine.

  • Andrija Berane

    9. septembar 2020 | 13:49

    Prije nego što neki počnu da osuđuju treba hladne glave ostati, i biti srećan da smo Mila uklonili s vlasti. Ova nova vlada nije trenutno u stanju da sprovede ono što je za Srpski narod bitno, jer imamo u koaliciji Albanca i Bečića koji su protiv. Ali siguran sam da ćemo u nekom narednom periodu imati većinu da promijenimo zastavu,himnu,jezik i povučemo priznanje lažne države Kosovo.

  • Zoran

    9. septembar 2020 | 13:57

    Posto nas mrze mnogi u CG neka nam vrate pare sto smo odvajali 10 godina za njih. Kamata ne treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA