Izetbegović najavio mogućnost podizanja nove tužbe protiv Srbije

Izetbegović je rehao da će zahtev za reviziju presude zavisiti od presude Mladiću

  • 30
Bakir Izetbegović

Foto: Profimedia/Gokhan Balci / Anadolu Agency

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentarisao je u "Pressingu" na N1 mogućnost nove revizije presude protiv Srbije za genocid. 

- Ja sam kazao ovako: Ako sam negde grešku napravio što nisam upoznao društvo u Većnici da su nam kazali iz registrara suda da nemamo gore predstavnika i doveo u pitanje legitimaciju da li Softić (agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu) može da nas predstavlja - izjavio je Bakir Izetbegović u "Pressingu" na N1 i dodao:

- Svi advokati i savetnici su rekli da to treba ignorisati. Ja govorim o papiru registrara, koji je rekao da nemamo agenta. S time sam trebao da upoznam ljude u Većnici. Nisam sankcionirao savetnike, oni su imali takvu procenu. To sam trebao da podelim sa političarima i javnošću, to je moja greška. Trebao sam reći imamo papir - ne daju nam da uđemo u sudnicu. Napravili su grešku, advokati... Nisu sve moji ljudi, to su međunarodne ugledne sudije, ugledni profesori iz Italije, Francuske, Amerike, rekli su da to treba ignorisati - pojasnio je Izetbegović na pitanje o reviziji presude za genocid protiv Srbije.

Na pitanje ima li šanse za novu, Izetbegović je rekao:

- Zavisi od presude Mladiću, ako se proširi na još šest opština, Prijedor, Vlasenica itd. Politika će to zaustaviti. Politika je zaustavila i ovu. Ako se politika ne bi upetljala, a presuda Mladiću za još ove opštine, to je novi element da se traži nova revizija.

Istakao je kako ne zna precizno detalje Mehanizma, ali to je novi moment koji bi mogli iskoristiti.

Podsetimo, pre 13 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Najviši sud UN definisao je u Hagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtev za isplatu finansijske odštete, ali Srbiju smatra odgovornom jer je propustila da zločin spreči i počinioce kazni. Međunarodni sud pravde u Hagu pre tri godine odbacio je zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    10. septembar 2020 | 09:59

    Tuzi tursku sto od vas napravise poturice pa vas sad niko ne voli mijenjate ime svakih dvadeset godina nece nas iznenaditi ako sutra budete indijanci.

  • Putin R.S

    10. septembar 2020 | 09:31

    Uvek bilo i bice da je svaka poturica gora od pravog Turcina. Ovo zlo je zivi dokaz, kao i Taci, Djukanovic, Markovic...

  • Roki

    10. septembar 2020 | 09:59

    Pobili, proterali srbe, ubijali decu na kućnom pragu, mudžosi igrali fudbal sa odsečenim srpskim glavama, a ovaj mungos traži da se srbima pripiše genocid.Sa takvima, federacija BiH će zbog nečijeg interesa biti stalni izvor međuetničkih sukoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA