Ko je čovek kojem je Milorad Dodik dao dve čitulje u beogradskoj "Politici"?

Livne je bio savetnik Milorada Dodika, kada je on bio predsednik Republike Srpske

  • 7
Ari Livne umrlice Foto: Telegraf.rs

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u današnjem broju lista "Politika" dao dve čitulje nekadašnjem senatoru i šefu Predsedništva Republike Srpske u Izraelu Ariju Livneu.

Dodik je poslednji pozdrav uputio i kao član Predsedništva BiH, ali i kao njegov veliki prijatelj.

- Dragi Ari, pamtićemo te po velikoj energiji kojom si ostvario mnogo toga i zasluženo, ostaćeš večno u našim srcima - navodi se u čitulji koju potpisuje Dodik sa porodicom.

Predsednik Jevrejskog kulturnog centra i dugodišnji specijalni predstavnik i šef predsedništva RS u Izraelu Ari Livne umro je u Jerusalimu u 99. godini. Nedavno je objavljena vest da se lečio na Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Preživeo pakao Holokausta

Livne je rođen 1921. godine u Budimpšeti u imućnoj jevrejskoj porodici. Detinjstvo je proveo u Novom Sadu, a krajem 1941. ga roditelji premeštaju iz Novog Sada u Budimpšetu. U oktobru 1942. mađarski fašisti su ga mobilisali u rudnik kod Bora, u kom su se kao prinudni radnici nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke i potkarpatskih delova Rusije.

Pred kraj rata kada je saznao da se Mađari i Nemci povlače, te da će logoraši da budu pogubljeni, Ari Beži na teritoriju pod kontrolom jugoslovenskih partizana i tu im se priključuje.

Njegove roditelje su Mađari 1944. u Novom Sadu predali Nemcima, nakon čega su prebačeni u Aušvic, gde mu je majka ubijena. Otac je preživeo.

Nakon oslobađanja Jugoslavije osuđen je i zatvoren u Sremskoj Mitrovici zbog kritike vlasti. Po izlasku iz zatvora 1953. oženio se Beograđankom Jelisavetom Jelicom Naumović.

U Izrael je otišao 1956. godine.

O njegovom životu je 2012. snimljen dokumentarni film "Ari".

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Milorad Dodik / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kontroverze oko funkcije

Livne je bio savetnik Milorada Dodika, kada je on bio predsednik Republike Srpske. Tada je bio i na čelu predstavništva RS u Izraelu, a ovu potonju funkciju mu je čak svojevremeno osporavao i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Naime, Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu primila je 20. aprila 2017. notu Ministarstva spoljnih poslova te zemlje u kojoj je navedeno da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da predstavništvo RS-a u Izraelu ne postoji i da Ari Livne nije predstavnik RS u toj zemlji.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović prošle godine je na sednici NSRS-a izneo tvrdnje da je tada 98-godišnji Livne i dalje primao platu iz budžeta RS.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    12. septembar 2020 | 19:28

    Naravno I treba da oda postovanje , Dodik je pametan covek I sposoban politicar, zna se kome smetaju Jevreji I Srbi I ko ima nesto protiv prijateljstva , to se pogotovu pokazuje ovim pismom o namerama u Beloj Kuci! Nikako da shvatimo zastitice nas samo oni koji su u istoriji prosli kao mi. Dobro je sto Aleksandar Vucic I Milorad Dodik ne propustaju sansu , ekonomijom I liderstvom u infrastrukturi , poboljsanjem standarda I sprecavanjem odlaska mladih je nasa sansa . Jacanjem Srbije jaca je pozicija I Srpske , to je dobro za sve Srbe koji zive u Srbiji I van njeni granica.

  • nedeljko

    12. septembar 2020 | 18:10

    koga briga....

  • kiza

    12. septembar 2020 | 21:19

    Mislim da ne znate šta pričate jer ta kombinacija, odnosno taj dvojac je izvukao brdo para iz Republike Srpske i doveo je praktično do bankrota koji će biti objavljen odmah posle lokalnih izbora. Problem je što taj dvojac nije imao kormilara pa se previše zaneo u uzimanju love. Videli smo kako je to prošlo (barem za sada u CG). Izgleda da ode milo ne lajkovačkom prugom nego milovim stopama. Što pre to bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA