• 8

Abazoviću prihvatljivo da Krivokapić bude premijer: "U petak ćemo doneti neke važne odluke"

, Telegraf

Dritan Abazović je rekao da je za njega lično prihvatljivo da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade

  • 8
Dritan Abazović

Printskrin: Youtube/Crno na bijelo

Lider GP URA Dritan Abazović saopštio je, u emisiji "Intervju" na TVCG, da nova vlada neće dozvoliti podizanje nacionalnih tenzija.

Kako je naveo, podršku URE neće imati onaj ko bude narušavao osnovni koncept Sporazuma koji su potpisali on i lideri listi "Za budućnost CG" i "Mir je naša nacija". Istakao je da lično ne bi imao ništa protiv toga da mandatar za sastav nove vlade bude lider koalicije "Za budućnost CG" Zdravko Krivokapić i saopštio da se nada da će za sedam dana Crna Gora dobiti i novog predsednika Parlamenta, jer kako kaže, pregovori idu vrlo dobro.

On je istakao da treba svi da budu srećni što je Crna Gora položila demokratski ispit u, kako kaže, nedemokratskim uslovima.

- Nisam iznenađen rezultatom jer sam verovao u pobedu. I jedna dobra komunikaciona strategija i generalno loša situacija u zemlji uslovila je promenu vlasti - naveo je on.

Saopštio je da je za njega lično prihvatljivo da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade.

- Mi imamo Glavni odbor partije u petak pa ćemo tu doneti neke važne odluke, ali meni lično prihvatljiv je profesor Krivokapić za novog premijera - istakao je on.

On kaže da je najznačajnija poruka da su građani konačno sebi vratili suverenitet.

- Mnogi nisu verovali da njihov glas nešto vredi. Sada su shvatili da oni mogu da budu promena koju žele da vide. I da su izbori sutra oni bi opet još više bili uvereni da mogu da utiču - naveo je on.

"Ne odustajemo od našeg programa"

Upitan kako ulaze u koaliciju sa potpuno ideološki suprotnim partijama,  Abazović odgovara da ne zna da li su se promenili, ali da postoji Sporazum koji se mora poštovati.

- Mi nismo ni milimetar odustali od svoga programa, ako ima neka sporna tačka u tom Sporazumu. Nosioci liste "Za Budućnost Crne Gore" je potpisao da će poštovati naše uslove. Mi promovišemo kosmopolitsku politiku, sa nevelikom snagom. Oni su potpisali da nema ugrožavanja nacionalnih interesa, promene simbola, da ćemo sarađivati sa NATO, da nema revanšizma, ni povlačenje Kosova, da želimo saradnju sa manjinskim partijama i ja ne vidim to nikako drugačije osim kao veliki korak unapred - naveo je on.

- Ako me pitate da li ja sada treba da uđem u nečije srce i da vidim da li je sada on iskren i promenio svoja uveranja ja ne želim da to radim - naveo je on.

On ističe da razlika ima i da su zato i nastupali u različitim kolonama.

- Ponuda je bila vrlo šarolika i ja mislim da tu nema ništa loše. Građani su tome dali najveće poverenje. Sporazum je veliki skorak, velika stvar. Već tražimo međunarodnu podršku. Mi treba da gradimo jake institucije, a ne jake lidere koje nećemo menjati 30 godina - naveo je on.

On smatra da novavećina treba da zanemari usko političko partijske interese, i da svoju politiku usmerava u korist svih, naveo je on.

On kaže da ima radikalnih subjekata i u Nemačkoj i Austriji.

- Mi nikad promene u svom životu videli nismo. Promene su na bolje jer su shvatili da građani mogu nešto da menjaju. Vi smislite da mi sada treba da vladamo 30 godina, ne mi smo morali da promenimo nešto - izričit je lider URA.

Abazović smatra da je narod mnogo manje posvađan nego što to politika želi da prikaže.

- Ako mi budemo vodili dobronamernu politiku, siguran sam da ćemo imati značajne rezultate, da se te tenzije značajno umanje - naveo je on.

Inače, kako javljaju crnogorski mediji, pregovori predstavnika tri koalicije su počeli sinoć, ali nije "otvarana priča o podeli vlasti".

Kako pišu Vijesti, pozivajući se na više izvora, načelni stav je da na osnovu izbornog rezultata premijersko mesto treba da pripadne koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, dok će druga po jačini koalicija - “Mir je naša nacija”, verovatno preuzeti mesto šefa parlamenta.

Iako je juče bilo spekulacija o konkretnim imenima, takav dogovor nije postignut niti se ulazilo u te detalje.

Jedan od izvora ispričao je Vijestima da je razgovor, koji je trajao oko četiri sata, bio načelan i uvodan. Da se razgovaralo o tome kakve su obaveze i odgovornosti pred novom vlašću, na koji način je najbolje doći do rešenja, o dinamici rada i programu buduće vlade čiji su temelji sadržani u sporazumu koji su lideri tri koalicije ranije potpisali.

Njime se, kako je ranije objavljeno, istrajava na dosadašnjoj politici evropskih integracija i članstva u NATO-u, kontinuitetu regionalne politike i državnim simbolima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    Jos jedan komunisticki diktator manje.Hvala Bogu idemo dalje

  • FANTOM

    Evo sad čitam Ustav Crne Gore gde u članu 95 tačka 5 lepo piše citiram: Predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini te dvoje sudija Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Član 103 : Predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine. Član 88 ; konstutivna sjednica novoizabranog sastava održava se najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Evo već je 17. septembar a konačni rezultati objavljeni 30. 08. a novog saziva nema. Pa tek posle Milo i to 30 dana posle konstituisanja predlaže mandatara u dogovoru sa svim partijama. Logično je da prvenstvo dobijanja za predlog mandatara ima DPS jer samostalno ima 30 mandata. Kako je krenulo neće narodu svanuti rujna zora nit će čuti poj slavuja zoru da najavi.

  • Marko

    Ne boli vas to sto je kazao da su ratni zlocinci Mladic i Karadzic?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima