≫ 

Dodik protiv priznanja samoproglašenog Kosova, Džaferović i Komšić glasali "za"

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su danas za priznanje samoproglašenog Kosova

  • 34
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Milorad Dodik / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsedništva BiH, glasali su za priznanje nezavisnosti Kosova na današnjoj sednici Predsedništva BiH, dok je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva bio protiv.

- Džaferović i ja smo glasali za, tako da je sada dva prema jedan - rekao je Komšić.

On je dodao da je "Kosovo nezavisna država, te da je to realnost od koje ne treba bežati".

- Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji, i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo –  kazao je Komšić.

Na drugoj vanrednoj sednici na kojoj se glasalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, Dodik je to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

Kako su glasali za "mini Šengen"

Predsedništvo BiH podržalo je predlog odluke o priključenju BiH inicijativi "mini Šengen", uz određen uslov.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, ova odluka je jednoglasno podržana s tim da se, kako se navodi, dobro ispita kako je ta saradnja zamišljena.

Naloženo je, dodaje se, da Savet ministara analizira i izvesti Predsedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH i kako korespondira s drugim inicijativama u regionu.

Predlog odluke o priključenju BiH "mini Šengenu" podneo je srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

Podsetimo, predlog za stavljanje priznanja kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsednistva BiH podneo je predstavnik Hrvata Komšić, koji je u to telo ušao bošnjačkim glasovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    17. septembar 2020 | 13:32

    Treba republika srpska da trazi nezavisnost i ona je fakticki drzava.....

  • N

    17. septembar 2020 | 14:42

    Pa ako je kosovo samostalno, onda je i republika srpska samostalna. Bosanci srljate u propast ako priznate kosovo, odvojice se od vas srpski narod, a samim tim ce republika srpska proglasiti nezavisnost.

  • Zagondzija

    17. septembar 2020 | 13:54

    Nije to komsicu razlicita prica porediti KiM sa RS ako cemo iskreno RS jos odavno ima uslove za svoju potpunu samostalnost do koje ce i doci ubrzo svi se nadamo jer RS funkcionise u svemu kao samostalna drzava za razliku od zapadnjacke vestacke tvorevine na KiM gde je kriminal i prostitucija glavno oruzje takozvane "drzave" Kosovo koja u stvari to nikad nije bila i nece biti za tvoju informaciju i tvoje puste zelje!!!! Zivela nasa Srbija i nasa RS do potpune samostalnosti sto pre da se kutarisemo ne funkcionalne tvorevine zvane BiH!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA