Ukinut imunitet trojici hrvatskih poslanika zbog "slučaja Janafa", čekaju se hapšenja

Hina konstatuje da je reč o odlukama bez presedana u modernom parlamentarizmu, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika

  • 2
Hrvatska zastava

Foto: Pixabay

Hrvatski parlament ukinuo je danas imunitet poslanicima Darku Puljašiću i Vnku Grgiću iz HDZ, odnosno SDP, kao i Draženu Barišiću zbog pokretanja istražnog postupka u "slučaju Janafa".

USKOK je juče pokrenuo istragu protiv direktora firme Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice osumnjičenih za malverzacija sa tenderom.

Sabor je za Barišića i Grgića dao i odobrenje za hapšenje i određivanje pritvora zbog sumnje da su umešani u aferu "Janaf".

Hina konstatuje da je reč o odlukama bez presedana u modernom parlamentarizmu, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika.

Odluke su donete velikom većinom glasova.

Iako se nagađalo da bi proces protiv Barišića mogao ugroziti tanku HDZ-ovu saborsku većinu od 76 zastupnika, to se neće dogoditi.

Brišić je, naime, juče sam stavio svoj mandat u mirovanje, nakon čega je Predsedništvo HDZ-a na telefonskoj sednici istog dana odlučilo da će ga menjati Mato Čičak, načelnik opštine Rugvica i zastupnik u prošlom saborskom sazivu.

Barišić i Grgić, inače gradonačelnici Velike Gorice, odnosno Nove Gradiške, osumnjičeni su u "aferi Janafa" i firmu Elektrocentar Petek, u kojoj je za finansijske malverzacije osumnjičeno ukupno 13 osoba.

Skidanje imuniteta trojici poslanika zatražio je DORH, odnosno USKOK, i to u slučaju Barišića zbog sumnje da je počinio krivična dela trgovanja uticajem i zlouporabe položaja i ovlašćenja, a u slučaju Grgića zbog sumnje da je primio mito.

Gradonačelnik Požege Puljašić povezan je sa drugom aferom, a reč je o projektu dogradnje Osnovne škole "Dobriše Cesarića" u tom gradu.

Otkriveno je da je Grad za početak realizacije tog projekta uzeo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, iako nikakvi radovi nisu obavljeni.

Istraga protiv njega počela je u novembru 2018., a optužnica mu je potvrđena 15. jula ove godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    18. septembar 2020 | 13:39

    Ova RH izgleda kao pravna država.Alo bre, 3 gradonačelnika uhapsiti i ko zna još koliko.Zanimljivo, ovaj iz N.G. je SDP levičar. al mu nije smetalo bit je u finom društvu s HDZ.Toga u našu državu nema, vreovatno do skora i biti neće.

  • Mrcke

    18. septembar 2020 | 12:09

    Nasim ne bi skinuli ni posle mandata!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA