≫ 

Zbog "poplave" odlikaša i pritiska roditelja: Hrvati uvode malu maturu

- Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovo ispitaju njihovo dete - kaže profesorka hrvatskog jezika Anita Poslon

  • 1
Polaganje, mala matura, škola

Ilustracija, Foto: Nikola Tomić

Vlasti u Hrvatskoj uvode tzv. "malu maturu", odnosno nacionalne ispite na kraju osmog razreda osnovne škole.

Kako javlja HRT, od sledeće godine uz ocene iz osnovne škole, za upis u željenu srednju školu za đake će biti vrlo važni i rezultati postignuti na maloj maturi.

- Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provera u 5. i 8. razredu", rekao je ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuhs.

Kako prenosi "Index", "poplava" odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje zbog uspeha, učenje isključivo radi ocena a ne znanja - sve su to argumenti da se nacionalnim ispitima utvrdi stvarno znanje đaka.

- Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovo ispitaju njihovo dete, smatraju da ono zna za veću ocenu. Ako ne ostvare tu višu ocenu, onda su pritisci još i jači - kaže Anita Poslon, profesorka hrvatskog jezika, iz zagrebačke osnovne škole Granešina.

- S jedne strane imamo gomilu odlikaša i deo njih ne opravda ocenu i uspeh tokom srednje škole - kaže Anita Lasić, profesorka engleskog jezika iz OŠ "Don Mihovila Pavlinovića" u Podgori.

U Nacionalnom centru ističu da će se sve to promeniti uvođenje male mature.

- Isto kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i đacima iz osnovne škole mera za upis u srednju školu biti ocene koje su postigli tokom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrednost vrednovanja nacionalnih ispita - kaže Ivana Katavić, direktorka Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete da analizirate šta je dobro, šta je loše, kao i šta može da se popravit - kaže ministar Fuhs.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.

    22. septembar 2020 | 06:40

    Dobro su se setile i "komsije",a ne samo nasu decu da maltretiraju sa malom maturom.U osnovnoj skoli uglavnom se poklanhaju ocene i kupuju,a zato u srednjoj skoli se mnogi iznenade kakve ocene dobijaju ti isti odlikasi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA